Magyarországon 2022. június 30-tól az új építésű házak használatbavételi engedélyét csak akkor adja meg a hatóság, ha az megfelel az új energetikai minősítési rendszer szerinti BB besorolás feltételeinek. 2022. június 30-ig minden új építésű ingatlan megkaphatja a használatba vételi engedélyt, amely a közel nulla energiaigénynek nem, de a 2020 december 31-ig élő előírásoknak azonban megfelel.

Mi kell ahhoz, hogy mindez teljesüljön? Számoljunk kicsit!

Az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat kell alkalmazni, ami lehet például napelem, hőszivattyú, de akár ezek kombinációja is. A fogyasztást tekintve, az egy négyzetméter alapterületre jutó éves energiafogyasztásnak 100 kWh-nál kevesebbnek kell lennie, tehát az összesített energetikai jellemző számértékének 81-100 kWh/ m² közé kell esnie .

Ha ezt nem tudjuk teljesíteni, nagy eséllyel csak CC besorolást kapunk (korszerű besorolás).

Csökkenthetjük ezzel rezsiköltségünket?

A BB kategóriába lépéssel a CC beorolsához képest 30%-kal, a DD szinthez képest akár 60%-kal csökkenhet energiafelhasználásunk. (Forrás: Országos Tanúsító Központ.) Egy DD besorolású 100 m2 alapterületű családi ház, melynek éves hozzávetőleges energiaköltsége 203.000 Ft (beleértve a fűtés és a melegvíz készítés energiaigényét, átlagos fogyasztási szokásokat). Ugyanekkora ház éves energia költsége CC besorolásnál körülbelül 161.000 Ft, BB kategória esetén pedig mindössze 126.000 Ft. (Forrás: Országos Tanúsító Központ.) Az egyre emelkedő energiaárakat figyelembe véve, ez a megtakarítás évről évre nagyobb lesz.

Mit tehetek, ha már van ingatlanom?

A már meglévő ingatlanok esetében ugyan nem kötelező érvényű ezen energetikai szintek elérése, ugyanakkor átgondolandó a korszerűsítés, hiszen az iménti kalkuláció alapján jelentősen csökkenthetjük hosszú távú rezsiköltségeinket, illetve az sem mellékes, hogy mit hagyunk a következő generációkra, mennyire kíméljük környezetünket.

Kérdés esetén forduljatok bizalommal a Zöld Nap pontok csapatához.