Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás alapján azonban csak 2021. június 30-a után kell ezt alkalmazni. Illetve a 25 százalékos megújulóenergia-részarány kiváltható lesz magasabb energiahatékonysággal is.

A 2010/31 EU irányelv építőiparra vonatkozó egyik előírása, hogy 2020. december 31-ét követően csak „BB” vagy annál jobb besorolású, közel nulla energiaigényű épület nyerhet használatbavételi engedélyt a tagállamokban. A besoroláshoz elnyeréséhez arra is szükség van, hogy az adott épület huszonöt százalékban megújuló forrásból fedezze az energiaigényét. Az építtetők fél év haladékot kaptak a módosítással.

 „Abban az esetben, ha a (…) kötelező alternatív rendszerek vizsgálata szerint a műszaki, gazdasági feltételek a (…) minimális megújuló energia részarány teljesítésére nem adottak, a minimális megújuló energiára vonatkozó követelmény megnövelt energiahatékonysággal is teljesíthető.” Ez azt jelenti, hogy egy lakó- vagy szállás jellegű épület összesített energetikai jellemző követelményértéke négyzetméterenként és évenként nem lehet több 76 kWh-nál. Ebbe a világítási energiaigény nem számolandó bele. Iroda és kereskedelmi épületekben ez az érték 68, oktatási célú épületekben pedig 65 kWh/év/négyzetméter, de itt már mindkét esetben beleszámítva a világítást is. Ha az épületet hűtik is, ugyancsak évenként és négyzetméterenként ez az érték mindhárom típus esetében 10 kWh-val növelhető.

forrás: vgfszaklap.hu