A norvég sarkkörön épül a világ első energia pozitív szállodája. Az épület átadását 2021-re ígérik a Snøhetta tervező cég vezetői. A Norvégiába érkező turisták száma az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett és a skandináv ország be akarja bizonyítani, hogy a turizmus nem feltétlenül negatív hatással van a környezetre.

Ezért egy olyan hotelt álmodtak meg az építészek, amely több energiát termel, mint használ, teljes mértékben figyelembe veszi a környezeti értékeket, sajátosságokat. Maga az épület nagyrészt nagyon ellenálló és vízálló favázra épült a norvég hagyományos halászházak formáját követve.

A napenergia és a hőszivattyúzás együttesen fogják biztosítania az épület hőigényét, a mérnökök úgy számolnak, hogy 60 év alatt fogja megtermelni, kiegyenlíteni azt az energiát, ami az építéséhez és a napi fenntartásához szükséges. A hotel a természetszerető, természetvédő vendégeket várja majd elsősorban, akiknek a kikapcsolódást a kirándulás, a gleccsermászás, a csónakozás és a kajakozás, biciklizés jelenti többek közt.

A hotel repülőcsészealj formája is azért született, hogy minél jobban ki tudják használni a napelemek az alacsonyan járó nap sugarait és hogy a majdani hotel lakói minden egyes helységből élvezhessék a csodálatos kilátást.

A tervező cég komolyan veszi a fenntarthatóságot, maguk a napelemek vízenergia felhasználásával készültek, betont vagy acélt pedig – mivel ezek előállítása komoly energiaforrást igényel – a létező legminimálisabb mennyiségben használtak.

svart03.jpg