Az energiatakarékosság, környezettudatosság jegyében egyre több innováció jelenik meg a piacon. Amivel azonban a Poli-Farbe nevű cég a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel együtt előrukkolt valóban megér egy misét. 

Képzeljük el, hogy egy egyszerű falfestéssel fűthetővé válik a lakásunk! Már nem is állunk tőle olyan messze, hamarosan ugyanis piacra dobják azt a festéket, amiből 5-6 négyzetméternyi felület az ígéretek szerint felfűt egy 50-60 négyzetméteres lakást. Olyan helyeken is használhatjuk kiegészítő fűtésként, ahova nem fér be egy radiátor, például a fürdőszobába vagy az előszobába. A speciális falfesték elektromos energiát alakít hőenergiává. A teljes rendszer áramforrásból, szabályozóból és elektromos vezetőképességgel rendelkező, adalékokat tartalmazó festékből áll.

Három rétegben kell a festéket a falfelületre vinni. A fűtő festék kívülről nem látszik, a hőszigetelő réteg és a dekor réteg közé kerül. A fűtő festéket a cég bármilyen beltéri vagy kültéri falfestékével és színével lefesthetjük, így nem kell kompromisszumokat kötnünk. 

A fejlesztők később szeretnék, ha az okos otthonokban okostelefonnal, vagy bármilyen vezeték nélküli eszközzel irányítható lenne a rendszer. Jelenleg fali termosztáttal lehet szabályozni a fűtést. Ha például a termosztát 30 fokra van állítva, addig fűt a fal, amíg nincs a lakásban 30 fok. 

Mivel alacsony feszültséggel fognak dolgozni, a festék sérülésekor sem okoz egyéb kárt. Sem elektromos, sem égési sérüléseket nem szenvedhetnek majd az emberek.

És mi történik egy esetleges beázáskor? Eső, havazás, kisebb beázás nem okoz gondot. Teljes átázás esetén azonban a vezérlő letiltja a rendszert, majd a fal teljes kiszáradása után újraindul. Mindezt egy öndiagnosztika révén teszi. 

Végül felmerül a kérdés, hogy kinek lesz megfizethető mindez? Az árakra jelenleg még nincs konkrét kalkuláció, de úgy tervezik, hogy a festék ne legyen sokkal drágább egy hagyományos festéknél. Ami drágább lesz az a beszerelés és vezérlés, de még így is költséghatékonyabb lesz, mint egy hagyományos fűtési rendszer kiépítése. 

Az okos házak, okos otthonok koncepciójába remekül illő fejlesztés napenergiával éri meg igazán. Egy vagy két panel legalább 3 négyzetméternyi festékfelületet meg tud majd hajtani. Négyzetméterenként és óránként 500 Wattot fogyaszt a rendszer. 

A termék forgalmazása jövő ősztől várható!