A nyári hőséget sokszor csak egy klímával lehet elviselni. Egy darabig megoldás lehet a lakás árnyékolása és a szellőztetés. Azonban nem várhatjuk állandóan a sötétben, hogy lehűljön odakint a levegő. Ilyenkor válik szinte elengedhetetlenné egy jó klíma. A mai modern klímák világában azonban nem biztos, hogy elsőre átlátjuk a rendszer sajátosságait. Összefoglalónkban ezért a klímák világába kalauzolunk Titeket.

Hogy válasszunk készüléket?

Igényeinknek vagy a lakás felosztásának, méretének megfelelően dönthetünk mobilklíma vagy split klíma mellett. A mobilklíma mozgathatósága miatt olyan lakásokba ideális, ahol nehézséget okozhat a hagyományos, kültéri egységgel rendelkező légkondicionáló beszerelése. Viszont ezek általában zajosabbak, mint falra szerelhető társaik és jelentős teljesítménybeli eltérések is megfigyelhetők közöttük. Ha megoldható a kültéri és beltéri egység felszerelése, érdemes a split klíma vásárlása mellett dönteni.

Milyen legyen klímánk teljesítménye?

Az energiaosztály mellett a teljesítmény is egy fontos szempont. A gépek többsége 2,5-3,5 kW közötti, ami egy 35-45 négyzetméter közötti helyiség lehűtésére tökéletesen megfelel. E fölött az 5 kW és 7 kW teljesítményű társaik ajánlhatók. A modern készülékek már jelentősen kevesebb energiát használnak, mint a régebbiek, így a tévhittel ellentétben nem fognak csődbe vinni. “A” kategóriájúnál nem igen találni rosszabbat, ami átlagos felhasználásra megfelelő. Ezek ár-érték arányban is jól teljesítenek.

Mekkora zajt csap?

A modern inverteres split klímák működése igen csendes, de sok múlik a beszerelésükön is. A zajszintet a készülék technikai paraméterei között találhatjuk meg. Egy átlagos klíma maximális zajszintje 40-50 dB között mozog, így működésük alig hallható. Problémát leginkább a mobil klímák szoktak jelenteni.

Hová szereljük fel a készüléket?

Ez a kérdés a kültéri és beltéri egységgel rendelkező klímák esetében érdekes. Elsősorban figyelembe kell venni a kültéri egység helyét. “Mivel a készüléknek friss levegőre van szüksége, amit lehűtve áramoltathat be a lakásba, így érdemes jól szellőző helyet választani neki.” Ne tegyük például padlásra, vagy zárt erkélyre sem, itt ugyanis könnyen túlmelegedhet.

A kültéri egység legyen a szerelő számára könnyen elérhető, hiszen nemcsak a felszerelésre kell gondolnunk, hanem az éves rendszeres tisztítás során is hozzáférhetővé kell tennünk. A beltéri egység egy cső segítségével csatlakozik a kültérihez, így ha módunkban áll, próbáljuk közel elhelyezni a kettőt egymáshoz. Lehetőleg a beltéri egység előtt ne legyen bútor, növény vagy fal, amibe beleütközhet a kiáramló levegő, ez ugyanis rontja a teljesítményét!

Fűtés klímával? Miért ne?

A fűtés klímával egyáltalán nem lehetetlen, és nem is megfizethetetlen, mint azt sokan gondolják. Többnyire ez az opció a hűvösebb, tavaszi-őszi napokon jön szóba, amikor fűteni még nem kell, de már jólesik egy kis meleg. Az inverteres klímaberendezések tökéletesen megfelelnek a lakás felmelegítésére. A klímaberendezések a hőszivattyú elv alapján végzik a fűtést, vagyis: az elektromos energiát nem a hő előállítására, hanem a hő szállítására használják fel, így a bevitt energiának a többszöröse kapható meg melegként. Röviddel az elindítása után már akár több, mint 50°C levegőt bocsát ki a berendezés. Ez lényegesen gyorsabb, mintha bármilyen más módszerrel fűtenénk. Előnyei közé tartozik még, hogy távirányítóval vezérelhető, valamint, hogy a meleg levegő erősségét és irányát is szabályozni tudjuk. Ha a klímaberendezésünket nem csak hűtésre, hanem fűtésre is szeretnénk használni, akkor ezt még felszerelés előtt beszéljük meg a klímaszerelővel, mivel ebben az esetben a kültéri egységet téliesíteni szükséges, valamint a kültéri vízelvezető csövet is fűteni, és szigetelni kell!

Bármilyen kérdés esetén kérje szakember segítségét, hogy a lehető leghatékonyabb megoldásra találjanak!

Tippek és fotók forrása: fujitsuklima.hu