Elég volt a télből, a sötétségből, amiből az utóbbi időben elég sok kijutott. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem mindig jól esik csinosítani az otthonunkat. Tavasszal pedig kimondottan üde, frissítő hatással van rám. Néha elég egy-egy apró kiegészítő vagy akár a bútorok átrendezése, máskor azonban ennél többre lehet szükség: megunt burkolat, divatja múlt berendezés, elavult technológia. Mivel ezen körülmények között élünk, így nem mindegy, hogy mi vesz bennünket körül. Ráadásul meg-megjelennek az átalakítást megkönnyítő támogatások, mint például az új lakásfelújítási támogatás, amelyről itt olvashattok.

Ezúttal nézzünk be a fürdőszobába. Lakásunk egyik fő központja. Órákat tudjuk áztatni magunkat a kádban, zenét hallgatva vagy énekelve a zuhany alatt vezetjük le a napot. Szeretünk kikapcsolni, lelassulni a hétköznapi rohanásból.

Azért, hogy fürdőnk minél kényelmesebb és praktikusabb legyen, érdemes pár dolgot átgondolni.

Kezdjük talán az alapoknál. A legtöbb fürdőszobában régi vízvezetékek találhatóak, ezért, ha már felújítunk, érdemes ezeket is kicserélni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mondjuk csőtörés, leázás. S ha a kiállások is a helyükre kerültek, kiválaszthatjuk a nekünk tetsző burkolatot. A burkolat lerakása előtt azonban érdemes végig gondolni, hogy mivel szeretnénk fürdőszobánkban fűteni. Szerencsére erre is már több, energiahatékony és modern megoldás áll rendelkezésünkre. A padlófűtés például nagyon kellemes, komfortos érzést biztosít. Ha a burkolat marad, fűtésként alkalmazhatunk korszerű elektromos fűtőpaneleket vagy dizájnos törölköző szárítókat is. Akinek pedig még egy napelemes rendszer is rendelkezésére áll, egy igazán gazdaságos megoldást tud kialakítani.

Ha mindezen túl vagyunk, nincs más hátra, mint a belső tér kialakítása. Gondoljuk végig, hogy hány tagú a családunk, mit tartunk a fürdőszobában, például kell-e hely mosógépnek, szárítónak. Hány mosdóra van szükség, illetve a WC külön helyiségbe kerül-e vagy sem?

S talán az egyik legfontosabb kérdés: zuhanyzó vagy kád, esetleg mindkettő? Sokan mindkettő mellett döntenek, hisz sokszor csak egy gyors zuhanyra van időnk, máskor viszont jól esne több időt vízben tölteni.

Kádból már rendkívül széles a termékpaletta, a szabadon álló kádaktól egészen a sarokkádakig, a legkülönfélébb méretben, hogy mind a kisebb, mind pedig a nagyobb fürdőkbe megtalálhassuk a tökéleteset. Reneszánszát élik a lábakon álló kádak, illetve egyre népszerűbbek a modern, letisztult formavilágú, már-már műalkotásnak minősíthető darabok.

Ahol nem jöhet szóba a kád, zuhanykabin építhető be. Itt szintén megtaláljuk a hagyományos zuhanykabinokat, viszont egy szép üvegkabinnal optikailag nagyíthatjuk helyiségünket, kis izgalmat csempészhetünk a térbe.

Már csak a melegvíz biztosítása hiányzik. A vízmelegítőkről valószínűleg sokaknak a hatalmas térfoglaló darabok jutnak eszébe, szerencsére azonban mára ezeket is korszerűsítették, hogy minél kisebb helyet foglalva és minél hatékonyabban tegyék a dolgukat.

A lényeg az összhang, hiszen az ördög a részletekben rejlik. Ha nem vigyázunk, könnyen nyomasztóvá vagy giccsessé válhat a végeredmény. Nem árt, ha a fürdőszobabútor, tükrök és egyéb tárolók passzolnak a többi elemhez, s habár tudjuk, hogy ez magától értetődőnek tűnik, sok esetben mégsem sikerül ezt megvalósítani. Előfordulhat például, hogy találunk egy csaptelepet, amibe beleszeretünk, és ragaszkodunk hozzá, annak ellenére, hogy esetünkben tegyük fel teljesen praktikátlan. Érdemes rugalmasnak lenni, mivel jó esetben hosszú időre rendezkedünk be, hogy végül egy sötét tél után újra előrukkoljunk egy kis átalakítással.