Előző számunkban az egyre népszerűbb okospadról olvashattatok, amely teljes mértékben napelemből származó energiát használ fel. Az okospad már a napelemes rendszerek innovatív felhasználási módjának tekinthető csakúgy, mint a túrázáskor is hasznos napelemes telefontöltő vagy a napelemes kocsibeálló. Ma már gyakran szükség van a tradicionális áramszolgáltatásoktól való függetlenedésre, amely többek között az egyre növekvő áramáraknak is köszönhető.

Növekvő elterjedtségének ellenére azonban még mindig kavarodás uralkodik a fejekben. Rövid ismertetőnkkel szeretnénk nektek segítséget nyújtani, hogy eligazodjatok a napelemek rendszerében. De mindenek előtt egy kis grafikon, hogy-hogy is működik valójában.

A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legkönnyebben alkalmazható megoldás. Mivel bolygónk jelenleg energiakészletének többszörösét használja fel, ezért amikor elkezdjük használni a napenergiát, mi is teszünk azért, hogy bolygónk túléljen, illetve megújuljon.

Már megjelentek azok az Európai Uniós tervezetek, amelyek szerint 2020-ra az energiaszükséglet 15%-át napenergia felhasználásával elégítenék ki. Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy saját napelemes rendszerbe fektetnek. Nem véletlenül. A befektetés kiszámítható időn belül megtérül, ráadásul függetleníthetjük magunkat a növekvő áramáraktól, amely az elmúlt 20 évben 50%-os drágulást mutatott.

 

Hogy működik pontosan a napelemes rendszer?

A felszerelt panelek a nap sugaraiból villamos energiát termelnek. Az így termelt egyenáramot egy inverter gyűjti össze, és a hétköznapi eszközeink által használt váltakozó árammá alakítja át. A kitermelt felesleg, amit háztartásunk nem hasznosít sem veszik kárba. A rendszer ezt a hálózatba tölti vissza, és szolgáltatónk átveszi tőlünk, hogy ne kelljen tárolnunk. Ez a többletenergia további háztartásokat láthat el árammal.A napelemek a leggyengébb napfényt is képesek hasznosítani. Ha az időjárási feltételek nem megfelelőek, illetve éjszaka az áramot a hálózatból nyerjük.

A napelemek a csúcsidőszakban állítják elő a villamos áramot, amikor az energiaárak magasabbak és eszközeinknek a legnagyobb szükségük van rá. Ezzel a módszerrel csúcsidőben is egyszerűen spórolhatunk. Ha áramszolgáltatónk felemeli az energiaárakat, nekünk akkor sem kell aggódnunk, hiszen a Nap továbbra is ingyen szolgáltatja azt. Egy 15 négyzetméteres, 2 kW-os összteljesítményű rendszer képes lehet egy átlag háztartás energiaigényét akár egy egész évre fedezni.

 

 

 

Való igaz, hogy a kezdeti beruházási költség magasabb, viszont ez hamar megtérül, hosszútávú költséghatékonyságra számíthatunk. Napelemes rendszerünk élettartama elérheti akár a 30-40 évet! 

 

 

Miben segít még a napenergia felhasználása?

Csökkenti a levegő szennyezettségét és az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben, hiszen mellőzi a szénhidrogénnel előállított energiát.

 

Napelem vagy napkollektor?

Sokan keverik a két fogalmat, de az is előfordul, hogy egyikkel sincsenek tisztában. Lássuk, miben más a napkollektor. A napkollektor a nap energiáját hőenergiává alakítja, s ezáltal állítja elő otthonunk számára a melegvizet. Alacsonyabb költségen hamar behozza az árát, így a befektetés/megtérülés aránya a legjobbnak mondható.

 

A háztetőkre pillantva egyre több helyen tűnnek fel a panelek. Otthonunkban, nyaralónkban tökéletes módja lehet egy környezettudatosabb életmód kialakításának.

Nemrég írtunk róla hogyan tudtok hozzájutni: Napelemes nulla százalékos hitel

5 HOZZÁSZÓLÁS