Valamikor novemberben érhette el a járműipar a mérföldkövet, hogy már 3 milliónál is több elektromos autó van használatban világszerte. A Guardian arról ír, hogy szakértők szerint évente mintegy 1 millió darab lehet a mostani eladási szám, amely a jövőben gyors ütemben nőhet tovább. Az EV-Volumes nevű svédországi piacfigyelő cég úgy becsüli, hogy jövőre már az 5 millió darabszámos álomhatár is átléphető. Ezt arra alapozzák, hogy több gyártó is jövőre mutatja be tisztán elektromos meghajtású autóit. Megvásárolható lesz például a Nissan Leaf hosszútávra is alkalmas változata, vagy a Jaguar iPace nevű modellje, valamint a Tesla Model 3.

Óriási ütemben növekszik az e-autók piaca, a világon egyre többet adnak el belőlük. Az olcsóbb és tartósabb akkumulátorok jelentik a forradalmi váltáshoz.

A későbbi bővülés viszont nagyban múlik azon, hogy milyen fejlesztések történnek az akkumulátorok területén. Az elemzők szerint a legnagyobb e-autós piac jelenleg Kína, ahol valamivel több mint félmillió darab fut belőlük. Ez nem is meglepő: több nagy város, mint Peking és Sanghaj támogatja a környezetbarát modellek vásárlását, hogy kezelhetőbbé tegye a légszennyezettségi problémákat. A Toyota meg is találta magának a kínai piacot, azt tervezi, hogy egy 10 típusos, teljesen elektromos termékpalettával áll elő az országban a 2020-as években. A világ második legnagyobb márkája emellett azt ígérte, hogy 2025-re felhagy az új benzinis és dízeles autók bevezetésével, teljesen az elektromos piacra állnak át. Hasonló tervekről beszélt korábban a Volvo és a Jaguar is.

1 hozzászólás

  1. […] Ezen érvek mindegyikével azért tudnánk vitatkozni… A következő években érkező elektromos autók a különböző gyártóktól már akkora hatótávval fognak rendelkezni, ami az addigra kiépülő európai töltőinfrastruktúra mellett már több mint elég lesz mindenki számára. A hálózatok villámtöltői pedig 10-20 perc, gyakorlatilag egy kávészünet ideje alatt elégséges szintre tudják tölteni az akkumulátort, arról nem is beszélve, hogy a mindennapi, kisebb távolságú használat során a töltést okosan is – éjszaka otthon, vagy munkahelyen a munkaidő alatt – meg lehet oldani. Ami az energia forrását illeti, számos tanulmány bizonyítja, hogy még a legszennyezőbb, szénerőművi forrásból származó elektromos áram használata is kisebb kibocsátással jár, mint a hagyományos autók pöfékelése, ezenfelül az energiamix pedig folyamatosan tisztul. A munkaerő kérdése a villanyautó-gyártás során sok országban valós probléma: a Daimler és a Ford például figyelmeztette az alkalmazottait az Egyesül Államokban, hogy az elektromos autóknál elérhető magasabb gyártási hatékonyság következtében elbocsátások lehetnek. […]