Napjainkban az alternatív energetikai lehetőségek már közel sem tűnnek annyira idegen megoldásnak hazánkban, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Ezért is lehet, hogy a Balaton környékén egyre több házon láthatunk például napelemeket. Ma már szerencsére számos cég ajánlatából választhatunk, ha alternatív energetikai megoldásokat keresünk. Egy ilyen befektetés feltételezi, hogy lehetőségeinkhez mérten gondunk van a környezetvédelemre és nyitottak vagyunk az újdonságokra. Nem utolsó szempont az sem, hogy jelentős összegeket megspórolhatunk, ha az alább felsorolt megoldások valamelyikét választjuk.

Megállapíthatjuk tehát, hogy növekvő számban ismerik fel az emberek a megújuló energiaforrások fontosságát, és még többen kezdik el alkalmazni, nem csupán nyaralóikban, de otthonaikban is, ezzel előre tervezve akár 20 évvel.

Nézzük a két legnépszerűbb megoldást:

Napelem

A napelemek alkalmasak villamos energia előállítására. Egy 15 négyzetméteres, 2 kW-os összteljesítményű rendszer képes lehet egy átlag háztartás energiaigényét akár egy egész évre fedezni. Nyilvánvalóan arányosan elosztva. Értelemszerűen a napelemek nyáron többet termelnek, mint télen, ugyanakkor a felhasználási metódus ennek éppen az ellenkezője. Érdemes ezért a napelemes rendszert rákötni elektromos hálózatra.
A hosszútávú költséghatékonyságának hátránya, hogy a beruházási költség magasabb, mint mondjuk egy napkollektor esetében. Azonban akár 30 évet is kibír az élettartama.

Napkollektor

Sokan keverik a napelem és a napkollektor fogalmát, vagy épp egyiket sem tudják. Nem csoda, hiszen maga a név nem olyan beszédes egy laikus számára. Maga a napkollektor a nap energiáját hőenergiává képes átalakítani, ezzel előállítva otthonunk számára a melegvizet. Talán azt mondhatjuk, hogy ennek a rendszernek a legjobb a befektetés-megtérülés aránya, ugyanis alacsonyabb költségen viszonylag hamar behozza az árát.

Mindenesetre mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik opció mellett, érdemes hozzáértő, naprakész és persze segítőkész céget felkeresni, ahol komplex megoldást kínálnak számunkra.