Beköszöntött az ősz, a hűvösebb napokkal pedig nő az igényünk a bekuckózásra. Milyen jól esik egy fárasztó hideg nap után haza térni otthonunkba. Tea, gyertya, egy jó kis könyv vagy sorozat. Kell ennél több? Pörgessük picit vissza a listát! Bizony, a kellemes meleg kimaradt a felsorolásból. A hűvös lakás rá tudja nyomni bélyegét a hangulatunkra. Vacogunk a paplan alatt, a zuhany alatt. Oda a kuckózásnak.

Szerencsére ma már nem kell arra várni, hogy a radiátor felfűtse a lakást vagy a száz éves konvektorba életet csiholni a fagyhalál előtt. Végre léteznek olyan modern fűtési megoldások, amelyekkel nemcsak komfortérzetünket nyerhetjük vissza, hanem ezzel egy időben energiát spórolunk meg és kíméljük környezetünket is. Túl szépen hangzik? Pedig létezik! Nézzük, mit érdemes tudni az elektromos fűtésről!

Odafenn a messzi északon norvég rokonaink nem spóroltak az idővel és energiával, hogy egy nagyon letisztult formavilágú, modern fűtőpanel családot alakítsanak ki.

Felszereltség

A fűtőpanelben egy speciális kerámia fűtőbetét van elhelyezve, mely nem izzik, ezért élettartama szinte korlátlan. A fűtőbetét felületét alumínium bordákkal megnövelték, így hatékonyabb hőátadást értek el. Ráadásul mindezt egy hőtágulást elnyelő csuszkára helyezték el, így működés közben a panel nem ad ki hangot. A fűtőpanelben nincsen semmilyen mozgó mechanikus alkatrész, ami zajt keltene, vagy csak fölösleges energiát venne fel, illetve meghibásodásokat okozhatna.

Működési elve

A panel azon egyszerű elmélet szerint fűt, hogy az alsó nyílásokon beáramló hideg levegőt a fűtőbetét felmelegíti, majd az (a fizika törvényei szerint) a frontlapon található kivezető rácson (mely segít a hatékony légkeringetésben) keresztül felemelkedik (nem fújja, hanem áramoltatja, mivel nincs benne ventilátor), így a teljes szoba légterét egyenletesen megmozgatja és felmelegíti. Ennek megfelelően a paneleket alacsonyan, a padlószinttől mindössze kb. 10 cm magasra kell felszerelni.

Költséghatékonyság

A fűtőpanelek kedvező ára alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egy helyiség fűtéséről, akár egy többszintes többlakásos ház fűtéséről legyen szó. Ezzel a kedvező beruházási költséggel és az energiatakarékos üzemeltetéssel nemcsak az egyéb elektromos fűtésrendszereket előzi meg gazdaságosság tekintetében, hanem – a fatüzeléses rendszereken kívül – versenyre kel bármely energiahordozóval. A fűtőpanelben nincsen semmiféle közeg (olaj, víz stb.) vagy fölösleges motor (ventilátor) ami hatékonyságát rontaná és fölösleges energia felvételt jelentene. Így közvetlenül a levegőt fűti, ami egy természetes cirkuláció (hideg le-, meleg feláramlik) révén az egész szobát egyenletesen és gyorsan melegíti fel. Ezért megállapíthatjuk, hogy maximális hatásfokot lehet elérni vele. A panelok legnagyobb teljesítménye 2000 W és a 75 W/m2-es ajánlásból is szintén látszik a kiváló hatásfok és a gazdaságosság.

Hőfok beállítása

A rendszer lényegét az elektronikus berendezések adják. Minden panelban van egy elektronikus termosztát, mely sokkal pontosabb hőmérséklet beállítást tesz lehetővé, mint más hagyományos megoldások (maximálisan 0,5°C eltérés egy teljes szobalégtérben). A saját termosztátok további előnye, hogy minden helyiségnek külön lehet megadni a kívánt hőmérsékletét. Mindezt kiegészítik és komplett rendszerré teszik a különböző, programozható termosztátok.

Design

Amint azt olvashatjuk, a fűtőpanelek ár/érték aránya teljesen elfogadhatónak tűnik, de mi a helyzet a panelek kinézetével? Szerencsére emiatt sem kell aggódnunk. A panelek szinte észrevétlenül simulnak bele a szobába. Elfelejthetjük a szoba felét elfoglaló fűtőtesteket. A fűtőpanel egyszerűen, két csavarral a falra rögzíthető vagy gurulós lábakra helyezve mozgatható. Vékony, letisztult, szinte a falhoz simul. Nem igényel túl nagy helyet, a felszerelést követően csak bedugjuk a konnektorba, és már fűthetünk is.

Környezetbarát

A megújuló energia-felhasználás felé hajlóknak ugyancsak jó hír, hogy a rendszert napelemhez is csatlakoztathatjuk, így több legyet üthetünk egy csapásra.

A folyamatosan növekvő érdeklődés is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igényünk a minőségire, a környezetkímélőre, amitől lakásunkat még otthonosabbnak érezhetjük. Mert szerencsére már ez sem lehetetlen.

Forrás: zoldnap.hu

1 hozzászólás