A minőségi napelemeket manapság 25-30 évre tervezik, legalább is körülbelül ennyi jótállást vállalnak rá az egyes kereskedők. A napelemes rendszerek karbantartása elenyésző, ám előfordulhatnak olyan nem várt problémák, amelyeket a telepítő cég old meg garanciálisan. Mire is vonatkozik a garancia? Melyik garancia típus mit takar? Olvassatok tovább!

Termékgarancia

Ahogy az a nevében is szerepel- a garancia ezen típusa a termék mechanikai, elektromos és egyéb meghibásodásait takarja. Mindez adódhat a termék gyenge minőségéből, ebben az esetben azonban a telepítő a végeredményre nem tud garanciát vállalni. Ezért fontos, hogy biztos helyről és gyártótól vásároljunk. Ha minőségi egy napelem, akkor magasabb hozamot is biztosít, gyorsabban megtérül befektetésünk, az időjárás viszonytagságaival szemben is ellenállóbb, s így a teljesítménygarancia teljes időtartamára garantált teljesítményt nyújt.

Teljesítménygarancia

Figyelem! A teljesítménygarancia nem azonos a termékgaranciával!

A teljesítménygarancia biztosítja, hogy egy napelem adott feltételek mellett milyen tervezhető teljesítményt tud produkálni. A napelemek teljesítménye romolhat az évek során. Ez szintén akkor gyakoribb, amikor a panelek nem megfelelő minőségűek. Bármilyen hosszú időre is szól a teljesítménygarancia, a kereskedőnek csak akkor kell vállalnia, ha a vállalkozás és fogyasztó közötti szerződésben szerepel.

Rendszergarancia

Ez a típusú garancia a rendszer egészére vonatkozik: a napelemekre, az inverterre, a tartószerkezetre és a teljes kábelezésre. Amennyiben a kivitelezés az előírásoknak megfelelő, a termékek alapvető tulajdonságainak és működésének tartósságát jelenti. A garancia kiterjed a telepítő cég saját gyártású és forgalmazású rendszerelemeire is. Mindezen felül az egyes rendszerelemek összeférhetőségére is vonatkozik, azok kifogástalan együttműködésére, az előírt jogszabályokban és rendeletekben meghatározott szavatossági idő alatt, adott teljesítménygarancia mellett.

Kivitelezői garancia

A technikai meghibásodások esetén a szükséges javítási-karbantartási munkálatokat és gyors hibaelhárítást foglalja magába. Egyes kivitelezők erre plusz biztosítást is adnak, ugyanis szintén a teljes rendszer védelmét biztosítja lopás vagy természeti károk esetén. A gyártók és forgalmazók még ezeken felül is adhatnak egyedi jótállást, de a kötelező minimumot be kell tartaniuk!

Milyen hosszú a kötelező minimum garancia?

2021. január 1-jétől kibővítették a tartós fogyasztási cikkek körét, így az már a napelemekre is kiterjed. 100-250 ezer Ft értékhatár között a kötelező jótállást 2 évre, míg 250 ezer Ft felett 3 évre bővítették. Továbbá az ügyintézés terén is szigorítottak, azaz egyrészt a visszaküldött termékeket 15 napon belül javítani kell vagy cserélni, másrészt 30 nap elteltével, a gyártó kötelezhető a termék cseréjére, ha a javítást elmulasztották. Ha bármilyen okból a csere nem oldható meg, de a fogyasztó bizonylatot fel tud mutatni (számla, nyugta), a vállalkozás köteles 8 napon belül a termék ellenértékét visszatéríteni.

Márka és minőség

Az egyes napelemes rendszerek esetében hasonló mértékű garanciális feltételeket láthatunk. Viszont az egyes rendszerek közt hatalmas különbségek lehetnek a minőséget illetően. Egy névtelen gyártó papíron ugyan garantálhatja a minőséget, de éles helyzetben előfordulhat, hogy hiba esetén az ígért garanciát nem tudja érvényesíteni a vásárló.

Ezért fontos, hogy egy már ismert, népszerű márkanevet válasszunk, amely nagyobb biztonságot garantál. S ahogy azt korábban említettük- a jobb minőség révén befektetése hamarabb megtérül.