Elon Musk nevét az utóbbi időben egyre többet hallani. Legutóbb piros sportautóját küldte az űrbe. Csak úgy zengett a sajtó a SpaceX csapata által végrehajtott művelettől.

Ezúttal családbarátabb ötlettel állt elő, sőt- már meg is valósította: Mi volna, ha nem napelemeket helyeznénk el a háztetőkön, hanem a tető maga napelemből állna. Ezzel összhangban nemrég a Tesla bejelentette, hogy előrendelhetővé váltak a különleges napelemes cserepek, amelyek nem csak olcsóbbak lesznek egy hagyományos cserépnél, de örök garanciát vállalnak rá.

A cserép egy különleges anyagból lesz, amely olyan erős, hogy egy masszív jégdarab becsapódását is kibírja. Mindezt természetesen le is tesztelték: Egy 177 km/h-val száguldó jéglabdával demonstrálták, hogy mennyivel nagyobb ütést kibír bármilyen más tetőszerkezetnél. S voilá….átment a teszten. A cserép bírta a gyűrődést.

Olcsósága mellett képes egy egész háztartást ellátni árammal, a Tesla ráadásul örök garanciát vállal, azaz, ha elromlanak, ingyen és bérmentve kicserélik őket.

A Tesla oldalán is feltüntették:

“Az napelemes tetőelemek annyira strapabíróak, hogy egy egész életen át tartó garanciát vállalunk érte, amíg a ház áll.”

Ez még nem minden. Olcsóbb is lesz, mint egy hagyományos cserép, és mivel napelemes, így az egész háztartás áramellátását képes lesz majd biztosítani. A rezsit gyakorlatilag nullára képes csökkenteni.

Az első kiszállítások természetesen az USA-ban történnek majd, Európában 2019 év elejével számolhatunk.

A napelemes rendszerekről bővebben itt olvashattok.

Reméljük, hogy Magyarországon is nyílt utat kap a rendszer, és ezáltal a megújuló energia-felhasználás egy újabb szintjére léphetünk.

Illusztráció: EnergySage