Folyamatosan frissülnek információink a 2020. január 01-től induló Otthonfelújítási Programmal kapcsolatban. Az érdeklődés a megújuló energiákra is kiterjed, hiszen így akár féláron lehet napelemes rendszert telepíttetni. Mit vegyetek mindenképp számításba mielőtt belevágtok?

Támogatás folyósítása: A támogatás napelemes rendszer telepítése, a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.  Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A Kincstár a hozzá történő beérkezés időpontját követően – a beérkezés sorrendjében – 30 napon belül bírálja el a kérelmeket, végül a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül folyósítja a támogatást az igénylő belföldi fizetési számlájára. (Aki nem rendelkezik a szükséges összeggel, annak február 1-jétől elérhető, lakásfelújítási célú kamattámogatott jelzáloghitel is.)

Szükséges engedélyek: A szolgáltatóknál történő engedélyeztetési procedúra akár 3 hónapot is igénybe vehet. Az igénybe vehető támogatás miatt az érdeklődés valószínűleg megugrik, ami tovább nyújthatja ezt az időt. Így, ha javasolhatjuk, a napelemes fejlesztéseket érdemes még 2021-ben elkezdeni. Illetve, érdemes egy komplett projekt tervvel is készülnünk, hogy a kivitelezőkkel és szolgáltatókkal is dűlőre jussunk. ű

Számlázás: A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe. Továbbá a rendelet szerint a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Fűzzünk le minden szerződést, számlát azonnal, hogy könnyen el lehessen közöttük igazodni.

Minden egyes fázisnál kalkuláljunk csúszásokkal, illetve próbáljunk megbízható kivitelező csapatot találni.

forrás: napelem.blog.hu