A Porsche már régóta gyárt plug-in hibrid meghajtású autókat, amik kimondottan sikeresek  néhány ország autópiacán. A német cég első tisztán villamos energiát hasznosító modelljének tesztprogramja hamarosan véget ér. A piacra kerülését 2019-re tervezik. A gyártó ígéretei szerint a következő években több Mission E variánsra is számíthatunk, például a Cross Turismo sportterepjáróra. A német autógyártó 2017-es bejelentése, miszerint a gyártás 50%-a elektromos lesz 2023-ra, aminek következtében hatalmas összegeket fordítanak a villanyautó-fejlesztésre. A kialakult botrányok következtében az utóbbi időben a Porsche komolyabb figyelmet fordít a kibocsátási mutatók megszépítésére, valamint olyan célkitűzésekkel próbálnak környezettudatos képet festeni magukról, ami a mai napig az egyik legagresszívabb és legambiciózusabb kijelentés a nagy autógyártók között. A Porsche vezérigazgatója Oliver Blume felvázolta a vállalat jövőtervét, melyben 2030 után már nem tartogat belső égésű motorral ellátott autót a vásárlók számára.

Porsche Mission E Cross Turismo Concept (2018)

Én azt merném megjósolni, hogy 2030-ra a legsportosabb Porsche elektromos meghajtású lesz. Ki tudja, talán addigra az ikonikus sportautónk, a 911 is elektromos lesz” – válaszolta a vezér arra a kérdésre, hogy mikor láthatjuk az utolsó füstös Porschét. Ez persze nem jelenti azt, hogy a németek teljesen lemondtak a hagyományos meghajtásról, hiszen a jelenlegi trendek mellett a Porsche nem tudna létezni a benzines motor nélkül, viszont nem szabad kihagyni a lehetőséget, hogy komoly pénzösszegeket fordítsanak az alternatív meghajtású járművek fejlesztésére, melyek a közeljövőben a hagyományos autókkal párhuzamosan fognak egyre növekvő szerephez jutni – magyarázta Oliver Blume.

Porsche Mission E

Az az indok viszont igazán érdekes, ami miatt a teljes átállást a kibocsátásmentes közlekedésre csupán 2030-ra becsüli a vezér, és nem korábbra. Egyrészt a vezérigazgató még mindig nincs teljesen meggyőződve arról, hogy a jelenlegi energia mix valóban jobb az éghajlatnak, mint a belső égésű motorok. Továbbá szerinte a késői időpontnak technikai, strukturális, és tisztán gazdasági okai is vannak. A villanyautók mindennapi használatának fejlődnie kéne, amit jelenleg a töltési idő és hatótáv akadályoz. A töltő-infrastruktúrán is van még javítani való, ami felé jó kezdő lépés az IONITY hálózat kiépítése, de ez csupán egy kis része a szükséges megoldásnak. Végezetül, teszi hozzá a villanyautók elleni érvként, hogy azok gyártásához kevesebb emberi munkaerőre van szükség, ami jelentős hatással lenne a német gazdaságra és egyben jólétre.

Porsche Mission E

Ezen érvek mindegyikével azért tudnánk vitatkozni… A következő években érkező elektromos autók a különböző gyártóktól már akkora hatótávval fognak rendelkezni, ami az addigra kiépülő európai töltőinfrastruktúra mellett már több mint elég lesz mindenki számára. A hálózatok villámtöltői pedig 10-20 perc, gyakorlatilag egy kávészünet ideje alatt elégséges szintre tudják tölteni az akkumulátort, arról nem is beszélve, hogy a mindennapi, kisebb távolságú használat során a töltést okosan is – éjszaka otthon vagy munkahelyen a munkaidő alatt – meg lehet oldani. Ami az energia forrását illeti, számos tanulmány bizonyítja, hogy még a legszennyezőbb, szénerőművi forrásból származó elektromos áram használata is kisebb kibocsátással jár, mint a hagyományos autók pöfékelése, ezenfelül az energia mix pedig folyamatosan tisztul. A munkaerő kérdése a villanyautó-gyártás során sok országban valós probléma: a Daimler és a Ford például figyelmeztette az alkalmazottait az Egyesül Államokban, hogy az elektromos autóknál elérhető magasabb gyártási hatékonyság következtében elbocsátások lehetnek.

A Hyundai Motor szakszervezetének elnöke pedig egyenesen gonosznak és veszedelmesnek nevezte a villanyautókat, amiért elveszik az emberek munkáit. Szerinte az elektromos átállás következtében az alkalmazottak 70%-a elveszítheti munkáját – ami egy igencsak túlzó becslés. Ezt az érvet azonban nemcsak a villanymeghajtású járművek ellen lehet felhozni, hanem minden innováció ellen, aminek előállítása hatékonyabb a korábbi terméknél vagy technológiánál, ez azonban nem állíthatja meg az emberiséget a fejlődésben.

Forrás: Porshe News Room