Szeretünk újdonságokról hallani, főképp, ha annak köze van környezetünk megóvásához, megkíméléséhez. A talajcsavaros alapozás egy hazánkban még kevésbé ismert technológia, amely a beton kiváltását célzó, környezettudatos és hatékony alapozási alternatívát biztosít az építkezések során, használható hobby és ipari kivitelezéseknél egyaránt. A BAYO.S csapata ismertetett meg minket a technológia minden apró részletével.

A talajcsavarok egyik előnye, hogy alkalmazásukkal elkerülhető a földmunka, a kitermelt föld elszállítása, valamint a betonozással járó felfordulás, nem beszélve a környezettudatossági szempontokról, amelyre a későbbiekben részletesebben is kitérünk.

Ahogy a talajcsavarok hossza és típusa, úgy a felhasználási területe is igen széles skálán mozog: alkalmazhatók kisebb építményekhez, így különösen kerítés, pergola, terasz, féltető, tároló, stég, vagy akár erdei tanösvény rögzítéséhez, de nagyobb terhet jelentő faház, modulház, konténerépület, könnyűszerkezetes ház és csarnok, illetve fóliaház alapozásához egyaránt.

A talajcsavarok teherbírását meghatározza a termék hossza, falvastagsága és átmérője, valamint a talaj típusa. Ezeket figyelembe véve a talajcsavarok nyomó terhelése a pár száz kilótól egészen a több tonnáig is terjedhet, azonban esetenként a húzó és oldalirányú teherbírás is lényeges szempont lehet, gondoljunk itt többek között fóliaházakra, illetve napvitorlákra, ahol a szélerő miatt az oldalirányú, illetve húzóterhelés lesz a prioritás a tervezés során.

A szükséges talajcsavarok típusának és mennyiségének meghatározásához tehát egyrészt a rá kerülő építmény terheit, valamint a talaj típusát (teherbíró képességét) szükséges figyelembe venni, ehhez javasolt a szakkivitelező cég tanácsát is kikérni, azonban nagyobb építmények alapozásához célszerű a tervezést is a szakkivitelezőre bízni. 

Gyors és hatékony alapozási megoldás

A talajcsavarok akár néhány perc alatt lehajthatók és azonnal terhelhetők, így jelentős időt takaríthat meg az, aki ezt a megoldást választja. Az építmény szerkezetének felépítése akár a talajcsavaros alapozással egyidőben megkezdhető, nincs kötési idő, a munkálatokat pedig nem befolyásolja az időjárás, akár télen, hóban, hideg időben is kivitelezhetők.

A talajcsavarok ott is alkalmazhatók, ahol adott esetben gépi földmunkákra, betonozásra a helyi természetvédelmi szabályok nem adnak lehetőséget vagy olyan területeken, amelyek munkagépekkel, nehéz eszközökkel nem megközelíthetők, de akár vizes közegben, vízparton, vagy vízben is egyaránt használhatók alapozási célokra. Telepítésük kíméletesen történik, amelynek köszönhetően az építési terület nem sérül, így annak helyreállítására sem kell időt és pénzt fordítani az alapozást követően.

Környezettudatos és fenntartható alternatíva

Előnyei között szükséges kiemelni a környezettudatosságot és fenntarthatóságot. 

Napjainkban egyre gyakrabban kerül előtérbe az olyan építési alapanyagok felhasználása, amelyek időtállóak, fenntarthatóak, szükség esetén újrahasznosíthatóak, hozzájárulva a környezettudatossági célokhoz és a körforgásos gazdaság megteremtéséhez. A talajcsavaros alapozás nem igényel jelentős földmunkákat az alap készítése során, így az ökoszisztéma kevésbé sérül egy betonozott alaphoz képest.

Ha figyelembe vesszük az alapozási munkák teljes folyamatát, akkor a talajcsavaros alapozás lényegesen kevesebb károsanyag-kibocsátással jár a betonozáshoz képest, és itt nem csak az alapozási munkálatokra kell gondolni. A földmunkagépek helyínre szállításával és működtetésével, illetve a beton alapanyag kiszállításával, nagyobb volumenű munkák esetében a betonkeverő és pumpa használatával járó üzemanyagfelhasználás jelentős szekunder károsanyag-kibocsátást eredményez a munkálatok során, amely azonban talajcsavaros alapozás esetében akár teljes egészében elkerülhető.

A talajcsavarokkal egy ház esetében az alap akár egy nap alatt elkészül, a szükséges csavarmennyiség pedig pontosan kiszámítható, így építési hulladék sem keletkezik.

Szintén a talajcsavaros alapozás ökotudatos jellegéhez járul hozzá az újrafelhasználhatóság. Az építmény életciklusa végén a talajcsavarok a földből könnyedén és maradéktalanul eltávolíthatók, nem hagynak lábnyomot a természetben, más helyszínen pedig újra felhasználhatók, így akár ideiglenes építmények alapozásához is hatékony megoldás lehet.

A fentieken túl meg kell említeni az alapanyag újrahasznosíthatóságát. Az acél egyik előnyös tulajdonsága, hogy jelentős minőség- és mennyiségvesztés nélkül folyamatosan újrahasznosítható, ami primer nyersanyag- és energiamegtakarítást eredményez.

Minőség és garancia

A minőségi talajcsavarok korrózió elleni védelme tűzihorganyzással történik, amelynek köszönhetően az acél alapanyagnak hosszútávú, akár 60 évet is meghaladó élettartamot biztosít, ezzel is hozzájárulva az építőanyag újrahasználhatóságához, illetve évtizedek múltán történő újrahasznosíthatóságához.

Ahogyan az a nevében is benne van, az alapozás az építményünk alapját biztosítja, így annak minősége kiemelt jelentőségű.

A minőségi alapanyag kiválasztása tehát a talajcsavarok esetében is ugyanolyan fontos, mint bármely más építőanyag esetében, ezért néhány szempontot érdemes szem előtt tartani a talajcsavar kiválasztása során.

Olyan, lehetőleg európai gyártótól származó terméket válasszunk, amely rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal, így különösen a termékek gyártói teljesítménynyilatkozatával, TÜV tanúsítvánnyal, illetve ISO minősítéssel, különösen a korrózióvédelmet biztosító tűzihorganyzásra vonatkozóan.

Ne essünk abba a hibába, hogy ismeretlen eredetű, tanúsítvánnyal nem rendelkező, így a magyar jogszabályoknak nem megfelelő építési termékeket használunk fel kizárólag költségcsökkentési okokból, mert bár lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik, de a nem megfelelő minőség hosszú távon akár jelentős károkat is okozhat.

A talajcsavaros alapozást megelőzően, amit szintén kiemelten kell kezelni, az a talajcsavarok típusának és mennyiségének megfelelő kiválasztása. Ez kifejezetten lényeges nagyobb építmények alapozása esetében. Célszerű tehát olyan megbízható és tapasztalt szakkivitelezőt választani, aki a talajcsavarok értékesítése és telepítése mellett a statikai tervezést és akár a talajcsavarok teherbírási próbáját is el tudja végezni, engedélyköteles kivitelezés során biztosítja a dokumentációhoz szükséges alapozási tervet, a talajcsavarok telepítéséhez pedig megfelelő eszközökkel és szaktudással rendelkezik.

Összegezve tehát, a talajcsavaros alapozás jelentősen felgyorsíthatja a kivitelezéseket, amellyel időt és pénzt takaríthatunk meg akár rövid, akár hosszú távon. Ezen túlmenően a környezettudatos gondolkodás manapság az élet minden területén társadalmi érdek, az építőiparban pedig már kifejezetten elvárás, hogy olyan alternatív megoldásokat alkalmazzunk, amellyel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez. Bár kis léptékben, de a talajcsavarok használata is ezt a célt szolgálja azáltal, hogy kevesebb betont használunk, ezzel kevésbé terheljük a környezetünket, az építmény életciklusa végén pedig az alapot is eltávolíthatjuk anélkül, hogy maradandó lábnyomot hagynánk a természetben.

Keressétek a BAYO.S csapatát, ha felkeltette az érdeklődéseteket ez a megoldás! www.bayos.hu