Az Európai Parlament által 2010-ben elfogadott irányelv szerint az unió területén – így Magyarországon is – 2020. december 31. után már csak „közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek, ezért jóval szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelni a hatósági engedélyek megszerzéséhez, amennyiben valaki a jövőben házat szeretne építeni.

Az új építésű házak használatbavételét a hatóság csak akkor fogja engedélyezni, ha az megfelel a közel nulla vagy az a fölötti energiaigényű épület követelményrendszerének! Emiatt egy új energetikai minősítési rendszer lép életbe, amely jóval szigorúbb a most hatályosnál.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat kell alkalmazni. Ez lehet például napelem, napkollektor, vagy akár hőszivattyú is. 

A helyzet azonban nem annyira tragikus, mint elsőre tűnik. Ha belegondolunk, egy hagyományos gáz üzemű fűtés kivitelezése sem olcsó (a gázbekötés, a kémény építés, a kazán, a cirkó, ezek engedélyeztetése, stb.), nem is beszélve a hűtőberendezésekről. Ezzel a biztonságos és gazdaságos megoldással azonban ki is válthatjuk a gázszámlánkat.

Az elektromos fűtésünk, vagy akár az egész házunk áramellátását biztosíthatjuk napelemek segítségével: Egy megfelelően kiépített napelemes rendszer az egész éves meleg víz ellátást képes ellátni, továbbá az elektromos fűtés, a világítás és a háztartási elektromos berendezések energiaigényét is. Így jelentősen lecsökkenthetjük, vagy akár nullára redukálhatjuk a villanyszámlánkat.

Mégis miből tudjuk mindezt finanszírozni?

A Magyar Fejlesztési Bank Napelemes nulla százalékos hitellel támogatja a projektet, amelyet magánszemélyek vehetnek igénybe családi házak, társasházak korszerűsítésére. A piaci feltételeknél jóval kedvezőbb hitel kamatozása a teljes futamidő alatt nulla százalék, a minimális önerő 10%, a futamidő akár 20 év is lehet.