30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek napelemes rendszerek telepítésére a családi házak tulajdonosai -jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020.09.25-én Zalaegerszegen.

Mindössze két hetet kellett várnunk a pontosításokra. Úgy tűnik, hogy az újfajta támogatás 2021 júliusától lesz elérhető, a családok energiafüggetlenségét erősítő és rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztések keretei között.

Fontos kérdés, hogy mekkora rendszereket támogatnak majd?

A következő évtized elejére kitűzött célok között szerepel, hogy legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű háztetőre szerelt napelemes rendszerrel.

Kik pályázhatnak?

Várhatóan a pályázat a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára lesz igénybe vehető.

Hogy alakul az elszámolás?

A jelenlegi álláspont szerint az új támogatásban részesülő projektek már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg.

Azaz, a bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Minderre azért van szükség, mert az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni.

Viszont….

Most már biztosak lehetünk abban, hogy aki 2023 december 31-ig megvalósítja napelemrendszere kiépítését, azoknak továbbra is a szaldóelszámolás marad érvényben.

Forrás: www.tisztaenergiak.hu