Hihetetlen gyógyerő a vízben: Magyarország a gyógyvizek országa, 207 gyógyvizű hellyel rendelkezünk, de ebből átlagosan mindössze 10-15-öt tudunk felsorolni. A Danubius Hotels megbízásából a webformance Kft. 2018 január és február között végzett egy online kérdőíves kutatást a hazai gyógyvizek kihasználtságával kapcsolatosan. Ebből olvashattok egy rövid összefoglalót.

Ahogy az a felmérésből kiderül, nagyon kevesen (a válaszadók mintegy 16%-a) aknázzák ki a fürdővíz gyógyító hatását. Ehelyett inkább kikapcsolódásra, pihenésre szánjuk az időt. A válaszadók 78,1%-a pihenni jár a fürdőhelyekre, gyógyulni mindössze 15,8%, míg 2,4% társasági programot keres.

Úgy tűnik, a termál- illetve gyógyvíz egészségünkre gyakorolt kedvező hatását elsősorban a külföldiek értékelik. A megkérdezettek több mint 50%-a szerint gyógyvizeink elsősorban a reumatikus és mozgásszervi panaszokra hatékonyak, és kevésbé gondolták úgy, hogy akár keringésünkre is kedvező hatással lennének. Megelőzési célzattal leginkább az idősebb korosztály érkezik a fürdőhelyekre. A többség inkább akkor költ gyógyfürdő látogatásra, ha már kialakult a betegség. A 35 év alattiak 12%-a soha nem jár gyógyfürdőbe vagy wellness szállodába, az idősebb korosztály esetében ez mindössze 2%.

Azt gondolhatnánk, hogy a wellnesst elsősorban a téli időszakhoz kötjük, a felmérésből azonban az derült ki, hogy a válaszadók mintegy 55%-ának mindegy, hogy mikor wellnessezik. A lényeg inkább azon van, hogy meleg vízben lehessen lazulni (73%), és lehetőleg senki ne zavarjon abban az időszakban (58%). Érdekes módon a válaszadók a fürdőhely kiválasztásánál a melegvizes medencét preferálták, majd ezt követte a gyógyvizes- és úszómedence. További fontos szempont a gyógyászati kezelések elérhetősége és a hely gyerekbarát jellege volt.

A masszázs szolgáltatás kedveltsége nem meglepő, hiszen tökéletesen hozzájárul az ellazultság eléréséhez. Mozogni azonban úgy tűnik nem szeretünk a wellness során, a fitness termek és egyéb sportolási lehetőségek kissé hidegen hagyják a magyart.

A legtöbben 2-3 napot töltenek el a kiválasztott fürdőhelyen. Az idősebbek többnyire párjukkal, a fiatalabbak családjukkal érkeznek. A wellnesst elsősorban társas kikapcsolódásnak tartjuk.

Még mindig Hévíz a befutó, ha gyógyfürdőről van szó. Ezt követi Zalakaros, majd Bükfürdő. Érdekes, hogy Budapest nem szerepel a wellness térképén, annak ellenére, hogy az egyetlen olyan nagyváros a világon, amelynek több száz termálforrása és kútja van. Hévízhez képest fele annyian vették igénybe az ottani szolgáltatásokat. Hévíz mind a külföldi, mind a belföldi látogatók körében népszerű, és a tavalyi évben ismét bekerült a TOP 3-ba (bővebben itt).

Megnyugtató hírekkel szolgálhatnak az eredmények abból a szempontból, hogy a megkérdezettek 73%-a belföldön tervezi idei szabadságát. Ennek valószínűleg számos oka van, az egyik, hogy egy rövidebb kirándulást egyszerűbb hazánkban megszervezni.