Nem csak a divat változik évről évre, de a világkonyhában is újabbnál újabb trendek mutatkoznak. 2018-ban még inkább az egészséges táplálkozást állítják középpontba. A hangsúly ezúttal a növényi alapú, fenntartható étkezés felé tolódik, mégpedig az “eat local think global“, vagyis “egyél helyit, gondolkodj globálisan” elv alapján.

Vegán burgerek a piacon

Évek óta csökken az itthoni húsfogyasztás, ami mögött valószínűleg az egészségtudatosság fokozódása áll. A vegán burger alapjai a húspogácsa helyett zöldség vagy gabonafasírtok lehetnek. Kinézete jól utánozzák a húsokat, mégis szójamentesek. A sokféle zöldség miatt az alapanyagok jól variálhatók.

Buddha tálak

Tovább hódítanak a Buddha tálak a maguk színességével. A tálak Buddha hasának kerek formájára emlékeztetnek, míg a fogások, amelyek alapvetően egészségesek, olyan kiegyensúlyozottságot idéznek, mint maga Buddha. A trend keleti ihletésű, hiszen a mély edény rizshez, tésztákhoz, levesekhez egyaránt kiváló. A Buddha tálak gyakran vegánok, látványra színesek, a hozzávalók ízletesek, táplálók. Ezek nem egyszerű egytálételek, ugyanis az összetevőket külön készítjük el, és ezután rakjuk a tálba, úgy kombinálva, hogy csodás színkavalkádot kapjunk. Tetszés szerint variálhatunk.

Poke tálak

Nagyon hasonlóak a Buddha tálakhoz, de ebben az esetben az alapot nem az ázsiai, hanem a hawaii konyha szolgáltatja. A poke szó a szeletelésből származik. A tál szívét eredetileg marinált hal vagy tenger gyümölcse adja, amelyhez zöldségeket, gyümölcsöket adagolnak, szezámmaggal, kuki dió olajjal, vörösalgával megbolondítva.

 

Fermentált ételek

A hagyományos magyar konyha szerves részei ma virágkorukat élik. A jó öreg tejsavbaktériumos élesztés eredményeire kell gondolnunk, mint a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. Szemben az ecetes termékekkel, bélflóra és immunrendszerbarát finomságok, gyermekek is fogyaszthatják.