Ősszel a szüreti időszakban talán aktuális, hogy egy kicsit bemutassuk a balatoni borrégiókat. A rövid összefoglalóból megtudhatjátok, hogy melyik térségre milyen borok jellemzőek, így ha borbarangolást terveztek, könnyebb lesz a választás…vagy nem:) 

Zalai borvidék

A régió különleges éghajlatának köszönhetően zamatos, ám savakban gazdag fehér szőlőfajtákat találunk. Jellemző: az olaszrizling, a rizlingszilváni, a zöld veltelini, a chardonnay és természetesen a zalagyöngye. 

Nagy-Somlói borvidék

Kissé odébb kanyarodva, Celldömölk térségébe az ország legkisebb borvidékét találjuk, ahol testes, ásványokban gazdag, száraz fehérborokat kóstolhatunk. A védett eredetű fajták közül a furmint, a hárslevelű, a juhfark, az olaszrizling az elterjed, de ráakadhatunk a szürkebarátra és rizlingszilvánira is.

Badacsonyi borvidék

A jó borok mellett a látványban, a panorámában is gyönyörködhetünk a Badacsonyon kalandozva. Jellegzetes az olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, az autochton fajták közül a kéknyelű, a rózsakő, a budai zöld, a Zeusz és a Vulcanus

Balaton-felvidéki borvidék

Erre a tájra inkább a kisebb, családi borászatok a jellemzők, ahol zamatos fehérborokból válogathatunk: olaszrizlingől, cserszegi fűszeresből, szürkebarátból vagy akár sárgamuskotályból.

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Füred testesebb és tüzesebb boraival egyre több fesztiválon találkozhatunk, míg a csopaki borok inkább kecsesebbek, tartózkodóbbak. Vörösbort inkább a Tihanyi-félszigeten termelnek. 

Balatonboglári borvidék

A déli part sem hagyható ki, hiszen a Somogyi-dombság lankáiról nemcsak a kilátás mesés, de a borok is kiválóak. A fehérborok (chardonnay, Irsai Olivér, királyleányka, sárgamuskotály) mellett itt már a vörösbort adó szőlőfajták is megtalálhatók (merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon). 

A listát végig olvasva ugye nem is olyan egyszerű választani? Érdemes ezért bebarangolni minél több helyet!