Kedden végre eldőlt, hogy ki viszi haza idén az “Év fagylaltja” címet. A versenyre 62 alkotással neveztek, az elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a döntőbe.

A versenyre szánt fagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülő kézműves kreációk, amelyeket kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesíthettek és díszíthettek az alkotók.

Idén a balatonfüredi Füred Fagyizó tarolt a díjazás során: rögtön egy első és második helyet is sikerült megszerezniük. Dobó Norbert cukrász minkét fagyija tejes alapú. Az első helyezett, Passió-karamell egy egészen új vonalat képvisel, ahol a maracuját (passiógyümölcs) pekándióval rétegezték, amely által egy egészen különleges ízkombinációt kaptak. Az ezüstérmes vaníliafagyit pedig diókrémmel és törökmézzel bolondították meg. Utóbbi ugyan hagyományosabbnak tűnik, mégis érdekes, figyelemfelkeltő. Több, mint vanília. Norberték fagylaltozója, ami eredetileg nem fagylaltozónak készült 2007 óta várja a vendégeket. Így a mostani elismerés is megerősíti, hogy jó úton járnak.

A bronzérmen ugyancsak két fagyi osztozott. Természetesen nincs verseny a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó nélkül. Somogyi Renáta ezúttal egy zöldcitrommal készült nektek, egy csipetnyi mentával. A pultban már megtalálható! A tavalyi bazsalikomos málna után elég ígéretesen hangzik.

Fotó forrása: Bringatanya Facebook oldala

S hogy kicsit elkanyarodjunk a Balatontól, másik bronzérmesünk a gödöllői Sissi Fagyizóból került ki. Koncz Andrea egy balzsamecetes Modenát alkotott, nagyon sikeresen. A fagyi a balzsamecet és főtt must egészen elképesztő variációja.

Fotó forrása: Sissi Fagyizó Facebook oldala

Az emberi fantázia határtalan. Ez volt a benyomásunk a díjazások alapján. Valamennyi fagyizót a kísérletezés, merészség jellemzi. Miközben őrzik a hagyományokat, képesek folyamatosan megújulni, hogy feldobják a vendégek hétköznapjait. Aki kísérletező kedvű, van választék bőven, aki megmarad a biztos alapoknál, ugyancsak megtalálja a neki való gombócot.

Gratulálunk a díjazottaknak!