Tétlenül állunk a konyhában vagy a csokikat rejtő szekrény előtt, és alig várjuk, hogy behabzsoljuk valamelyiket?

Sajnos a nassolásnak néhány nem kívánt plussz kilón kívül egyéb egészségi következményei is lehetnek hosszú távon.

Ha nem tudod leküzdeni az édesség iránti vágyadat, akkor a továbbiakban néhány ötletet kaphatsz arra, hogyan lehet okosan kivédeni a veszélyeket, és időben megelőzni a szövődményeket.

Az egyik trükk az étel helyes kiválasztása. Nézzük hogyan!

 

Gyümölcsök

 A gyümölcs természetes édessége révén alapvető vitaminokat biztosít a szervezetnek. Az édesség iránti vágyunk csökkentésében nyilván a legmagasabb cukortartalmú fajták segítenek, mint a szőlő vagy a mangó.

 

A bogyós gyümölcsök ezzel szemben rostban gazdagok és még a cukortartalmuk is alacsony. Magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően csökkentik a szívbetegségek és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

Az a bizonyos csoki

Ha semmi áron nem tudunk lemondani róla, válasszunk 70% feletti kakaótartalmú

étcsokoládét. Kedvezőbb a szív- és érrendszerünk szempontjából, és számos antioxidánst tartalmaz. Azért ennek a fogyasztását se vigyük túlzásba, hiszen ne feledjük- az étcsokoládé is tartalmaz cukrot és zsírokat. Próbáljunk megelégedni egyszerre egy-egy kockával.

 

Datolya

Az aszalt datolya a rostok, vas és kálium édes forrása. Érdemes azonban csínján bánni vele. Mivel nagyon magas cukortartalmú, ezért három szem fogyasztása elegendő.

 

Smoothie 

 

Nincs is jobb találmány, mint egy frissítő gyümölcsmix. Az édes gyümölcsök kombinációja a

joghurt áldásos hatásával vegyítve nem csak a testet vitalizálja, de az édes utáni vágyunkat is mérsékli. Készítésénél érdemes magát a gyümölcsöt felhasználni a gyümölcslé helyett, mivel ezzel rengeteg rostanyagot veszítünk.

 

 

Aszalt szilva

A datolyához hasonlóan az aszalt szilva is kedvez az édesszájúaknak. A rostok mellett olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hatékonyak megfázás ellen. Az elfogyasztott mennyiségre itt is figyelni kell. Egy-két szem elegendő.

 

 

 

Diákcsemege

Az olajos magvak és magkeverékek kedvelőinek van egy jó hírünk. Bátran nassolhatják csoki helyett, mivel egészséges zsírokat és rostokat tartalmaznak, DE magas kalóriatartalmuknak köszönhetően egyszerre maximum egy marékkal fogyasszunk belőlük.

 

A listából talán mindenki megtalálja a kedvére valót, és lassan bevezetve az étrendbe hatékonyan leválthatjuk csokoládé készletünket.