Vacog a fogad a hidegtől. Alig várod, hogy ott gőzölögjön előtted egy tál forró leves. Bizony télen nem véletlenül igényeljük a melegítő ételeket. Velük könnyebb átvészelni a kinti hideg időt, és testünket-lelkünket felmelegítik. 

MELEGÍTŐ HATÁSÚ HÚSOK

A vörös húsok: sertéshús, marhahús, bárány- és vadhúsok fogyasztásával felmelegítheted magad (sajnos azonban szív- és érrendszerünk egészsége érdekében fogyasztásukat ne vigyük túlzásba!). Emellett vannak olyan halfajták, amelyek szintén fogyaszthatóak a hideg napokon, mint a hering, a tőkehal, a lepény- és tonhal igazi téli ételek lehetnek.

FELMELEGÍTŐ GYÜMÖLCSÖK

Fázós időszakban a szilva, a gránátalma az, ami belülről felmelegít bennünket, a hűsítő citrusféléket sem kell feltétlenül száműzni: egy kis fűszerezéssel, szegfűszeggel, fahéjjal (amely melegítő hatású) keverve fogyaszthatóak téli napokon is.

MELEGÍTŐ ZÖLDSÉGEK

Újhagyma, póréhagyma, káposzta és a hüvelyesek a legjobb, de a cékla és a sütőtök is jó választás lehet a hideg napokon. Hideg időben érdemes minél több olajos magot is magunkhoz venni, kiváltképp diót, mogyorót és gesztenyét. A nyers zöldségek fázósoknak kevésbé ajánlottak, mert fokozzák a hidegérzetünket. A paradicsomot, uborkát, salátát lehet kicsit mellőzni. A téli paradicsom úgysem az igaz. 

MELEGÍTŐ FŰSZEREK

Néhány ütős fűszer segítségünkre lehet télen is: az ánizs, a csili, a curry, a gyömbér, fokhagyma, koriander, kömény és a fahéj mind csodaszerek. Nem véletlenül ajánlják a gyömbért megfázás ellen, szinte mindenre jótékony hatással van. 

IGYÁL MELEGET!

Egy meleg tea a testet és lelket egyaránt átmelegíti, de valójában minden meleg ital jót tesz, de a zöld-, és kamilla teával érdemes vigyázni, mivel ezek hűtő hatásúak, ezért hiába issszuk melegen, akkor is hűsítő hatását érezhetjük később. Ősi módszer a hideg időben a méz fogyasztása is, amely melegítő hatású, tehát nem csak torokfájáskor hasznos. 

VÉGÜL, EGYÉL MELEGET!

Minél tovább főzöd az ételt, annál több energiát takarít meg, ezért a nyers zöldségek, saláták helyett párolj, grillezz, főzz, hogy minél több meleg ételt vigyél be a szervezetedbe. Reggelire dobj össze egy gyors rántottát, ebédre meleg levest. A pörkölt, a sült, párolt, pirított ételek melegítő hatásúak. 

forrás: nosalty.hu