Az áruházak polcai roskadoznak a csokitojás halmoktól így húsvéthoz közeledve. Van kisebb-nagyobb, töltött és töltetlen. De belegondoltunk-e már abba, hogy honnan ered az őrület és milyen haza vonatkozásai vannak?

Miért a nyuszi tojja a húsvéti tojást?

Természetesen több story létezik, az egyik legfrappánsabb talán a germán verzió: Ostra tavaszistennőnek volt egy varázsmadara, ami színes tojásokat tojt. Az istennő a madarat egy nap nyúllá változtatta, és azóta a nyúl tojja a tojásokat.

Mikortól díszítik a tojásokat?

Már a 17. századból vannak utalások. Azóta rengeteg módot kitaláltak a hagyományos pirostojás mellé. Idehaza az egyik legkülönlegesebb a patkolt tojás.
 

Mikor jelentek meg a csokitojások?

Az első csokitojások Németország és Franciaország területén készültek az 1800-as évek elején. Mondanunk sem kell, hogy hamarosan egész Európát meghódították.

Hogy lett üreges az üreges?

Az első csokoládéból készült tojások még tömör csokiból készültek. Angliában jelent meg az első klasszikus üreges formájában 1875-ben. Kezdetben szokatlannak tűnt, de nagyon hamar elterjedt. A két világháború között pedig egyre csak nőtt a fogyasztásuk. Akkoriban valószínűleg már a díszes csomagolás is közrejátszott. Mint a szaloncukornál.
 

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a Diósgyőri Édesipari Gyárban kezdődhetett meg gyártásuk. Az üreges csokifigurákból az idei szezonra több mint 60 millió darab készült, ami kb. 2000 tonna csokit jelent. EZ 40-féle húsvéti formát és százféle terméket jelent. A csokifigurák azonban innen még további útra is kelnek a világ minden tája felé.
 

Forrás: igyteljesazélet.hu