Sokan isszák, mégis kevesen tudják, hogy mitől forralt bor a forralt bor. Lássuk mi van benne, amitől a tél, az adventi időszak elengedhetetlen tartozékává vált. Jöjjön egy kis kémia!

Alapvetően a bor mint összetevő mellett sem érdemes szó nélkül elmenni. A legtöbb alkoholos italhoz hasonlóan fontos alkotóeleme az etanol, de emellett rengeteg szerves vegyületet is tartalmaz, amelyek mind befolyásolják: az antociánok a színére vannak hatással, az ízét pedig többek között a flavonoidok alakítják. 

Mitől lesz savanykás? A forralt bor másik fontos részét jelentik a citrusfélék: valaki a narancsra, valaki a citromra esküszik. Ezekre érdemes különös figyelmet fordítani, ugyanis jelentősen befolyásolják a forralt bor ízvilágát. A narancs héjában például rengeteg vegyület található, többek között a terpének, a kesernyés ízhatást biztosító csersavak vagy a nyálkahártyát ingerlő szaponinok. Az egyik fő összetevő a D-limonén, ez a narancshéjban lévő narancsolaj 98 százalékát teszi ki. A citrom ízhatásában a savanyúságért felelős citromsav, az egészségre jó hatást gyakorló aszkorbinsav, valamint a szintén savanykás ízű almasav játszik szerepet. Tudjátok még követni?

Mitől lesz ezzel egy időben édes? A legtöbb recept azonban a citrusféléknél jóval nagyobb mennyiségű cukor hozzáadását írja elő, ezért érezzük inkább édesnek a savanykás íz helyett. 

Honnan jön a fűszeres íz? A forralt bor fűszeres jellegéért általában a szegfűszeg felel. A szegfűszeg ízhatását alapvetően az eugenol biztosítja, ami a hagyományos népgyógyászat szerint remek ellenszer fogfájásra. Szintén használható fűszer a szerecsendió. Ennek fontos összetevői a fenoléterek, melyek nem csak finomabbá teszik a dolgokat, de nagyobb mennyiségben hallucinációkat is okoznak. Ehhez persze akkora mennyiség kellene, amelytől a bor már nem lesz éppen finomnak mondható. Végül pedig ott a fahéj, amely a legújabb kutatások szerint baktérium-, gomba- és vírusölő hatású

Aki túljutott rajta és megemésztette eme tudományos szösszenetet, jöjjön egy egyszerűbb verzió: forralt bor recept egyszerűen🙂 Már ránézésre is csábító.