Karácsony táján a környezetbarát csomagolási technikákról írtunk, így húsvét előtt mi mást vehetnénk górcső alá, mint a természetes tojásfestést. Nagyanyáinknak bevált!

Nézzünk szét a konyhában pár alapanyag után, majd minden szín esetében két csésze vizet forraljunk fel – ha kell, később pótoljuk az elpárolgott mennyiséget – és a hozzávalókkal együtt kis lángon fél órát főzzük őket. Utána szűrjük le a folyadékot, adjunk hozzá két evőkanál ecetet, majd reggelig áztassunk benne két-három tojást.

Zöld

Aki spenóttal kísérletezik, lehet csalódni fog. A halvány zöld nem nagyon fogja be a tojást, érdemes ezért fehér héjú tojással próbálkozni. Esetleg a petrezselyem és csalánlevél ütősebb hatást tud elérni.

Rózsaszín

Itt a céklával járhatunk pórul. Ugyanis mint köztudott, a cékla mindent megfog, ami létezik, a tojáshéjjal valahogy mégis hadilábon áll. Helyette erős csipkebogyó teát készítsünk, ezzel érhető el a halvány rózsaszín hatás.

Sárga

A sárga színre több variáció is akad. Legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásainkat. De halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével is.

Narancssárga

Kicsit vadítsuk meg a színpalettát! Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a narancsszínű tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük őket.

Bordó

A klasszikus. A vöröshagymát váltsuk le lilahagymára, és nagyon szép bordó színt érhetünk el vele. Kétcsészényi hagymahéjjal három tojás megfesthető.

Kék

A leglátványosabb eredmény a lilakáposzta felhasználásával érhető el. Két csésze felszeletelt káposzta hatására a tojások sötét türkizkék színben pompázhatnak. Az apróra vágott vöröskáposztát főzzük fél órán át. Miután kihűlt a színező-lé, a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.

Ugye nem is olyan borzasztó? A csomagolással nem szennyezzük a környezetet, kísérletező kedvünknek is eleget tehetünk, hiszen a végeredmény egészen “színpompás” lehet, és gyermekeink is élvezhetik a remek időtöltést.