Pedig érdemes volna bevezetni. A Fika egy svéd szokás, amely során kávézni, szendvicset, desszerteket enni gyűlnek össze a munkatársak, rokonok, vagy barátok. Maga a svéd fika szó is azt jelenti, hogy kávézni. Tudvalevő, hogy a svédek nagy hangsúlyt fektetnek a pillanatok élvezetének. Mindennek megvan a maga helye és ideje. És a hasznosan  együtt eltöltött időből sosem elég. Talán ennek is köze van ahhoz, hogy Svédországban kevésbé stresszesek az emberek. 

Ilyenkor a jó svéd 1) kollégáival megszakítva a munkát, 2) barátaival, rokonaival találkozik és kávéznak, nagy valószínűséggel fahéjas tekercset vagy tetszőleges süteményeket fogyasztanak mellé, és kikapcsolódnak.

Ez egy külön szertartás: a munkahelyen rendszerint két fika is történik, egy reggel kilenckor, egy pedig délután három táján. A fika nem reggeli és nem brunch, mert naponta többször is lehet kávészünetet tartani. Olyasfajta szeánszról van szó, mint az angolok ötórai teája. 

A fika feltételei akkor teljesülnek, ha megosztjuk az élményt valakivel, és igyekszünk élvezni a dolgot: a kávét, a társaságot, a pillanatot, és hagyjuk, hogy az idő lelassuljon.

Anna Brones fikáról szóló könyvében azt írja, hogy míg a világ legtöbb országában a kávé olyasmi, amit általában sietve kérünk elvitelre, hogy aztán megigyuk, miközben épp valami mást is csinálunk, addig Svédországban a kávézás egy olyan szünet, amire mindenki vár, amire felkészülnek és amit kiélveznek. 

A szünet ráadásul a felmérések szerint hatékonyabbá is teszi a munkával töltött időt. Svédországban sok cég bevezette már a hatórás munkanapot és a kötelező fikát, de ennek ellenére sem csökkent a munkavállalóik produktivitása. Világszerte hasonló tesztek bizonyítják, hogy ezek a különleges munkahelyi szünetek sokszor növelik a munka hatékonyságát. Gyakran a munkahelyi kapcsolatokat is pozitív irányba formálják: a dolgozók jobban megismerik egymást, otthonosabbá válik a kollégák társasága. 

S ha még ez nem volt elég, a kávé mellé gyakran kerül a tányérra a svédek egyik kedvenc sütije, a Kanelbullar, azaz fahéjas csiga. Hát ez így együtt valóban eléggé tökéletesnek tűnik. Közelednek a hosszú sötét esték, amely remek lehetőség arra, hogy átvegyünk valamit a svédektől, és elkezdjünk lazítani. 

hirdetés