Mint minden ünnepnek, úgy a karácsonynak is megvannak a jellegzetes ételei, amelyek országról országra változnak. A karácsonyi menü összeállításakor általában a hagyományokra támaszkodunk, hiszen leginkább azok az ételek kerülnek az asztalra, amelyek a néphiedelem szerint egészséget, boldogságot és bőséget hoznak az eljövendő évre. Nézzük, hogy a magyar konyhában melyek ezek az ételek!

Az egészséget a hagyomány szerint a fokhagyma fogyasztása hozza el, így nem maradhat ki a karácsonyi ételekből sem.

 

Fontos szerep jut a méznek, hiszen a jövő évet a méz édesíti meg. Sok helyütt ilyenkor kis mézes csuprokat készítenek, akár még roppanós magvakkal is megtöltik, így akár ajándéknak is tökéletes

 

A karácsonykor fogyasztott ételek többsége nagyon apró szemű, mivel a szokások szerint ezek bőséget hoznak a jövő évre. Ilyen hozzávaló a mák, a bab, a lencse, a káposzta és a hal. Ennek megfelelően a karácsony egyik, talán legjellegzetesebb étele a bejgli, amit általában mákkal vagy dióval töltenek meg, amelyek a bőséget szimbolizálják.

A magyar konyha egyik legtipikusabb étele a töltött káposzta, amely nem maradhat el karácsonykor sem. Sőt! A káposzta az egyik legelterjedtebb magyar étel, amelyet levesben, köretként, édesen vagy savanyítva, hússal vagy anélkül fogyasztunk. A néphiedelem szerint levelei a bőséget szimbolizálják. Manapság a legtöbben rizses-húsos töltelékkel töltik meg a kis káposztás batyukat.

Természetesen az asztalra úszik a hal is, amely ugyancsak a bőségre utal apró pikkelyeivel.  Ilyenkor általában halleves vagy halászlé készül, de egyre gyakoribb a lazac is. Sokan azonban a hazai vizekben halaira esküsznek, így sok a keszeg, a harcsa, a csuka vagy éppen a ponty sem ússza meg szárazon a karácsonyt.

Kinél mi kerül az asztalra? Kitaláltátok már? 

 

1 hozzászólás