Pár hete futottunk bele egy nagyon ötletes és környezetbarát kezdeményezésbe, az I love recyclingbe és ezzel együtt a Seed Bonbonba. Hagara-Nagy Nórával, a Seed Bonbon ötletgazdájával beszélgettünk.

Mit takar pontosan a Seed Bonbon és az I love recycling?

Az I love recyclinggel én és Illés László grafikus, designer egy olyan környezettudatos márkát akartunk létrehozni, aminek neve alatt többféle környezetbarát kézműves, design terméket is készíthetünk. Újrahasznosított papírból, zöld nyomdával gyártott asztali és CD-naptárakat, beton irodaeszközöket, esküvői meghívókat, majd jött a Seed Bonbon, amely annyira erős lett, hogy önmagában megállja a helyét, külön utat jár be. Viszont emiatt az I love recycling háttérbe szorult, jelenleg nincs kapacitásunk rá, így most parkolópályán van.

Mi az alapelvetek?

Alapelvünk a fenntarthatóság, amelynek több pillérét is próbáljuk megvalósítani. Újrahasznosított alapanyagból gyártott magbonbonjainkat a lehető legkímélőbb, legkisebb ökológiai lábnyommal készítjük, illetve a szállítás, csomagolás, irodai működés során is figyelünk erre. Társadalmi felelősségvállalásként civil szervezeteket támogatunk, de foglalkozást is tartottam már, amelynek során a hulladék új életének egyik lehetséges formáját mutattam be a gyerekeknek, vagyis magbonbont készítettünk. Szeretnénk megmutatni, hogy a papírhulladékból lehet izgalmas és szép tárgyat készíteni, mely azon túl, hogy önmagában is dekoratív, de örömet is okozhatunk vele, ha ajándékba adjuk. Sőt, szemléltetésre is kiválóan alkalmas.

Honnan jött maga a Seed Bonbon ötlete?

Sokáig újságírással, szerkesztéssel foglalkoztam, az elmúlt kb. hat évben kifejezetten környezeti témákkal, majd elkezdtem ezzel párhuzamosan zöld marketinggel, és fenntartható projektek PR-jával is foglalkozni. Ez idő alatt nagyon sok inspiráló ötletet láttam, köztük olyanokat, amelyeknél azt éreztem, én is szeretnék valami hasonlót. Pl. az angolszász területeken már több száz éves, ma is népszerű technológia a földbe, komposztba, agyagba kevert virágmag, melyből golyókat formáznak. Az USA-ban a gerillakertészek is ilyen golyókat dobáltak elhagyatott városi területekre, hogy egy kis életet, színt vigyenek a betondzsungelbe. De nagyon különlegesnek tartom azt a vállalkozást is, amelynek a lényege az, hogy egy lebomló urnába teszik a hamvakat, melybe fák terméseit is elrejtik. Földbe téve így egy igazi fa nő ki szerettünk hamvaiból. Ilyen és hasonló külföldi példákon indultam el, amikor éreztem, hogy szeretnék valami mást csinálni, mint az írás, és ahol a természet, ezen belül is a növények megjelennek valahogyan. Sok-sok év alatt összegyűlt ötlet, gondolat állt össze, mint egy mozaikkép 2016 telén. Amikor kitaláltam, hogy papírba teszek magokat, több hónapig kísérleteztem, teszteltem, mire eljutott odáig a termék, hogy megláttuk benne a potenciált, hogy piacra kerüljön, stabil, kiszámítható formában működjön.

Mi alapján választjátok ki a magokat?

Fontosnak tartom, hogy aki magbonbont kap ajándékba, azon túlmenően, hogy egy esztétikai élményhez jut, sikerélményben is legyen része. Sokszor halljuk vissza, hogy el sem ültetik a termékeinket, mert annyira tetszik nekik, hogy sajnálják elültetni, de azért mi úgy kalkulálunk, hogy többnyire a földbe kerülnek, és növényként születnek újjá. Olyan magokra szűkítettük le a kört, amelyek kis hozzáértéssel is jó eséllyel kikelnek, és kifejlett növényekké válnak. Vannak kiugró magfajták, mint pl. a chilifélék, melyek a chili iránti rajongásunk miatt került képbe, természetesen azután, hogy mi is kipróbáltuk, működik-e magbonbonként.

Van-e kedvenc kombinációd?

Igen, a méh-és pillangóbarát virágmag keverék, melyet leegyszerűsítve Pillangóskert néven használunk. Ebben olyan egynyári virágok vannak, amelyek egész nyáron, sőt még akár a tél elején is virágoznak, folyamatos színkavalkádként színesítik be a környezetünket. Szép és hasznos is, mert a beporzó rovaroknak értékes tápanyagot biztosít hosszú időn át.

Minden bonbon kézzel készül. Hogy lehet ezt megvalósítani? Hogy jut rá idő és energia?

Most már nagyon gondos tervezésre van szükség, mondhatnám, hogy kb. minden percem be van osztva. Bár már nagyon gyorsan csinálom, rutinná vált a magbonbonok készítése, de nekem is csak 24 óra egy nap, és a gyártás mellett még nagyon sok dolgom van a Seed Bonbon kapcsán. Általában heti több nap is gyártok, de ha kell, akkor nincs megállás hétvégén, ünnepnapokon sem.

Ki a célközönség? Lehet-e tudni, hogy kik a legfogékonyabbak a termékeitekre?

Termékeinkre eleinte azt gondoltuk, hogy többnyire a zöld gondolkodásúak lesznek fogékonyak. De közben kiderült, hogy bár sokan díjazzák, hogy irodai hulladékból készül a termék, de ez csak egy plusz, nem csak ezt szeretik benne, hanem azt, hogy valóban különleges, ahogy egy kis formából élő növényt lehet elővarázsolni. Korosztály tekintetében is nagy a szórás, a fiatalok mellett szép számmal vásárolnak nagymama korú hölgyek is. Emellett külön öröm számunkra, hogy sok cég tartja fontosnak, hogy ajándékaival is üzenjen. Munkatársaknak, rendezvényekre, üzleti partnereknek rendelnek tőlünk, sokszor saját irodai papírhulladékuk felhasználásával készítjük számukra az ajándékokat.

Milyenek a visszajelzések? Úgy tudjuk, hogy ötleteteket már díjra is váltottátok.

Nagyon pozitív a Seed Bonbon fogadtatása. Amikor megtudják, hogy miről van szó, látni kellene a meglepett arcokat! Egy év után is annyira meghatódom az ilyenkor kapott bíztatások, pozitív üzenetek miatt. Ezért is szeretek havonta eljárni a Kiskertpiac nevű gasztro-design vásárra, mert ott nagyon sok embert tudunk megszólítani, és személyesen találkozunk potenciális vásárlóinkkal. Tavaly ősszel az Ozone-zöld díj kkv szektorának megosztott első helyezését ítélték nekünk, amely egy szakmai díj, ezért a kezdeti nehézségek okozta mélypontokon átlendített minket. Azóta szárnyalunk.

Szeretnétek-e bővülni? Ha igen, akkor milyen termékek várhatók?

Termékeink sorra várják, hogy megmutassuk őket. Sok-sok ötletünk van, melyeket időnk függvényében folyamatosan nyilvánosságra hozunk. Néhány ötlet nem lesz állandó termék, hanem alkalmi, egyedi megrendeléseknél valósulnak meg. Termékfejlesztésben, újításban csak az idővel küzdünk. Emberi erőforrás tekintetében is szeretnénk bővülni.

 

Termékeikben egyesül a növények és a környezet iránti szeretet, a kreativitás és a megújulás iránti igény. Reméljük még sokat hallunk róluk!