Valószínűleg mindenkinek megvannak az emlékei nemcsak a balatoni strandolásról, hanem a jellegzetes strandételekről is: Amikor feltűnt a főtt kukoricás kocsi, amit a hangja már messziről megelőzött vagy a vízben töltött órák után jólesően heveredtünk le az árnyékban egy lángossal a kezünkben.

Hogy megkönnyítsük az emlékek felidézését, egy rövid összefoglalót olvashattok a legjellegzetesebb strandételekről.

Kezdjük is a lángossal. Ma már lángos fronton is rengeteget újítottak. Próbálnak új feltéteket behozni, de ha őszinték akarunk lenni, azért a sajtos-tejfölös az igazi. A klasszikus lángos nem hiányozhatott egyetlen strandokról sem, ahogy ma sem.

 

 

Az Index egy korábbi felmérése szerint (nálunk itt olvashattatok róla) a balatoni vendégek a klasszikus büfés ételfelhozatal mellett igényelnék a halat, balatoni halat azonban nem lehet találni (halászati tilalom). Viszont továbbra is rendíthetetlen a népszerűsége a főképp Argentínából érkező hekknek. Arányait tekintve ma drágábban juthatunk hozzá 10 dkg hekkhez, mint anno, ennek ellenére hozzátartozik a retro életérzéshez. Savanyú uborkával és kenyérrel a legjobb.

 

A fasírozottas zsemlére tekinthetünk úgy, mint egy alternatív hamburgerre. A rántott húsos szendvics mellett nem hiányozhatott az uzsonnás tasakból. Csalamádéval, zöldségekkel, piros arannyal megspékelve nemcsak a strandra, hanem tízóraira is magunkkal vittük.

A ’80-as években kevésbé foglalkoztunk az elfogyasztott ételek tápértékével és azzal, hogy hány métert kell utána leúsznunk, hogy ledolgozzuk. A hurka, kolbász télen, nyáron jól jött, uborkával, kenyérrel.

Térjünk vissza a főtt kukoricára. Az NDK-s turisták kedvéért “heiss mais”-t kiabáló kukorica árusok feledhetetlenek azoknak, akik nyaraltak a rendszerváltás előtti Balatonon. A sózott főtt csemegéért megérte kimászni a vízből vagy előbújni az árnyékból.

 

A jó öreg palacsinta is dobogós. A palacsintázók előtt kígyóztak a sorok (szerintünk ez máig így van). Már akkor a kakaós, lekváros és túrós vékony tésztájú palacsinták hódítottak. Valószínűleg sokunknál a nagyinál töltött napokra emlékeztetnek. S azóta már külön fesztivált szentelnek ennek az örökifjú desszertnek.

Ma sokan változtatnának a büfék kínálatán a legújabb trendeknek megfelelően, például az emberek szívesen fogyasztanának salátákat vagy egytálételeket. A lángos sült krumpli és palacsinta népszerűsége azonban ennek ellenére stabilnak tűnik.

Borítókép forrása: hvg.hu