Nem tudom, ki hogy van vele, de az ősz egyik szupersztárja szerintem egy narancssárga köntösbe öltöztetett tünemény, a sütőtök. Alig várom, hogy ilyentájt megjelenjen a zöldségesek polcain, hogy elkészíthessem kedvenc sütőtökös receptjeimet. Sőt, mint véletlenül tudtomra jutott, már sütőtök illatú gyertya is kapható, így az illatát is élvezhetem, egy meleg plédbe bújva. S természetesen a Balaton sem maradhat tökös programok nélkül az ősszel!

Az ízén kívül azonban rengeteg olyan hatása van, ami miatt érdemes fogyasztani. Mit is tudunk eddig róla?

Már a Közép- és Dél-Amerikában élő indiánok felfedezték a sütőtök gyógyító hatásait, őshazája ugyanis ez a trópusi vidék. Kígyómarást gyógyítottak vele és szeplők eltüntetésére is használták. Napjainkra pedig számos jótékony hatását tudták kimutatni, nézzük a legfontosabbakat:

Ideális fogyókúrás étel

Mivel a sütőtök gazdag élelmi rostokban, ezért lassítja az emésztést- azaz sokáig telít, és mégsem hizlal. Ráadásul több mint 90%-a víz, ezért hidratál is.

Gazdag A vitaminban

Már a színéből gyaníthatjuk, hogy egy gazdag béta-karotin forrással állunk szemben. Mindössze 100 gramm sütőtök a napi ajánlott A vitamin bevitel több mint kétszeresét tartalmazza. E mellett két fontos antioxidánst is tartalmaz, amelyek szemünk egészségéhez járulnak hozzá.

Óvja a szív egészségét és javítja az immunrendszer működését

Nemcsak a sütőtök egészséges, hanem a magjai is értékesek. A tökmagolaj kutatások szerint jótékony hatással lehet a vérnyomásra, rosttartalma pedig a szívünket óvja, hiszen a magas rostbevitel csökkenti a szív. és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ebben az őszi, nedves időszakban pedig immunrendszerünk támogatásáról sem feledkezhetünk meg. Erre pedig a sütőtök magas C vitamin tartalma miatt is ideális. Antibakteriális és gombaölő hatással bír az imént említett tökmagolaj.

A Balaton körül szerencsére szívesen emlékeznek meg e remek zöldségről, kihasználva a lehetőséget a szórakozásra. Ezért összegyűjtöttük nektek, hogy milyen tökös programokon vehettek részt:

Tökfesztivál Balatonalmádi- 2020. október 22. 15.00-tól: Tökfaragás, tökös játékok, kirakodóvásár, vásári komédia, gyermekfoglalkoztatók várják az érdeklődőket.

Tök jó napok Rádpusztán– 2020- október 24-25. : Október 24. (11:00-16:00): Tökfaragás és tökfestés Kalmár Benedek Tökkirály- és Tökfaragó mesterrel, Tökkiállítás, Kézműves foglalkozás, Tök jó játékok, Tökös minikvízek, Arcfestés, Tökös kincskeresés a Kölyök Tanya területén, Autentikus Lovasbemutató. Október 25-én 10.00-tól 12.00-ig pedig hasonló programokkal várjnak kicsiket és nagyokat.

forrás: egeszsegkalauz.hu

És végül jöjjön néhány tökös recept azoknak, akik otthonuk melegéből élveznék a finomságokat:

forrás:tomandiet.com
forras:origo.hu

Borítókép forrása: sutotok.com