A grillezést általában a nyárhoz kötjük. Baráti összejövetelek, hangulatos esték, miközben a háttérben lobog a parázs, finom illatok terjengenek a levegőben. 

A grillezés szerelmeseinek télen sem kell lemondaniuk szenvedélyükről, csupán néhány jótanácsot érdemes megfogadni, hogy télen is örömünket lelhessük benne. 

Télen különösen fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk a grillezéshez. Szabadtéren lehetőleg a grillezőt ne vigyük közel épülethet, éghető anyagokhoz, tető alá. Tartsunk inkább 3 méter távolságot ezektől! Zárt térben pedig soha ne grillezzünk! A balesetek megelőzése érdekében a grillezőhöz vezető  utakat tegyük biztonságossá, nehogy a nagy igyekezetben elcsússzunk. 

Miután megtaláltuk a megfelelő helyszínt, ideje kiválasztani a megfelelő eszközt. Két fajta grillezővel dolgozhatunk hatékonyan a téli időszakban. Az egyik a gáz grill, a másik a kerámia (samottbetétes) faszenes grill. Mivel mindkettő zárható, ezért könnyebben felmelegszenek, jobban tartják a hőt. A gáz grillek esetében számoljunk azzal, hogy a gáz nehezebben jön ki a palackból hideg idő esetén. Beüzemelés előtt ellenőrizzük a csatlakozásokat, tömlőket, nehogy szivárgás legyen. 

Győződjünk meg róla, hogy elég időt szántunk az előmelegítésre. A melegítést érdemes körültekintően elvégezni, legalább 20 percig, mielőtt rátesszük a húsokat. Számítsunk rá, hogy akár 20-30%-al több tüzelőre is szükségünk lehet, mint nyáron. 

Ne nyitogassuk a fedelet! Szeretjük folyamatosan ellenőrizni, hol is tartunk éppen. Nyáron ez még elfogadható, de télen más a helyzet. Csak a felesleges gőzt engedjük távozni a szellőzőkön. 

Az sem mindegy, hogy milyen ételeket választunk. Télen próbáljunk olyan ételeket választani, amelyek vagy gyorsan elkészíthetők, vagy alacsony hőmérsékleten süthetők és lassú tüzet igényelnek. Ez utóbbi esetben a fedőt sem kell mindig emelgetni. 

Grillezés előtt ellenőrizzük, nem tévedt-e véletlenül egy vendég grillezőnk belsejébe. A kisállatok ilyenkor behúzódnak, fészket keresnek. Valószínűleg nem szeretnénk egeret vagy egyéb állatkát találni odabenn. 

Nemrég volt részünk egy kellemetlen grillezős élményben. A tulajok nem biztosítottak plussz fényforrást a grillezéshez, ezért sötétedés után jócskán meggyűlt a bajuk, hiszen vaktában történt a sütögetés, sajnos nem túl ehető végeredménnyel. Egy kis extra fénnyel mindez megelőzhető lett volna. 

Ugye nem is annyira nehéz az egész, mint amennyire annak tűnhet? Pár alapszabály, és a grillezés télen is életünk része maradhat.