Mi lenne, ha idén nem karácsonykor szeretnénk bepótolni az egy éves étel mennyiségünket? Nyilván, enni muszáj karácsonykor is, de vajon tényleg a gyomorrontásról kéne szólnia az ünnepnek? Van, akinek az ünnep szó egyenlő a lakomával, másokat a nagyi vagy rokonok nógatnak, hogy még a harmadik tepsi süteményt is csúsztassák le, de ne feledjük- azért a döntés a mi kezünkben, illetve gyomrunkban van. Okos döntésekkel pedig elkerülhető az ünnepeket követő bűntudat, illetve szívroham a mérleg előtt. 

No de akkor mégis hogy nézzen ki egy büntetlen karácsonyi lakoma, ami a kilóktól és a gyomorrontástól is megóv bennünket?

A hagyományos karácsonyi ételek – a hal kivételével – nem kedveznek szervezetünknek. Mivel általában magas a zsír- és cukortartalmuk, nehezen emészthetők, így igazi kalóriabombának tekinthetjük őket.

Válassz halat! A halételek könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak és gazdagok kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben, és jódban, valamint B-vitaminban. A halban lévő esszenciális zsírsavak, az Omega 3 és az Omega 6, rendkívül fontosak az emberi szervezet számára.

Köretnek jöhet a saláta! A jó öreg rizs-krumpli kombó helyett a nehéz húsok mellé válassz inkább salátát, és ha lehet naponta többször egyél zöldséget is!

Zsír zsír zsír. Az ételek elkészítésénél alkalmazzunk zsírszegény módszereket! A kis mennyiségben bevitt koleszterin fontos szerepet játszik a sejtfal felépítésében, ha sok van belőle, akkor ez lerakódhat az érfalakon, úgynevezett plakkokat képezhet. A plakkok leszűkítik a vérereket, és elzárhatják az áramló vér útját, amely következtében szívinfarktus is kialakulhat. Akinek magas a koleszterin-szintje, fogyasszon jóval kevesebbet a telített zsírsavakban gazdag ételekből, mint a zsíros húsok, a tojás, a felvágottak és kolbászfélék, az omlós sütemények, a kelt tészták.  Az ételek elkészítésénél alkalmazzunk zsírszegény módszereket, mint például a grillezés, gőzölés, vagy a párolás.

Mit igyunk? Az ünnep idején is mértékkel fogyasszunk az alkoholos italokból, és lehetőleg minőségi száraz borokat. Ha csak a koccintáshoz fogyasztunk el egy pohárral, a többit pedig vízzel helyettesítjük, már sokat tettünk a testünkért.Mivel a legtöbb üdítő és alkohol rengeteg cukrot tartalmaz, így a szervezetünknek azzal teszünk jót, ha minél több vizet iszunk, lehetőleg naponta 2-3 litert.

Figyeljünk az adagokra! Az ünnepek alatt a fő étkezés sokszor a késő estébe nyúlik. Ha ezen nem tudunk változtatni, akkor is érdemes megfogadni, hogy igyekezzünk mértékkel, kevesebbet enni. Ha egyszerre túl nagy mennyiségű ételt fogyasztunk, megfelelő rágás nélkül, a gyomrunk még azelőtt túltelik, mielőtt jelezhetne nekünk. Mindez elkerülhető a lassú étkezéssel, alapos rágással. Étkezés előtt fél órával fogyasszunk el egy pohár vizet, valamint étkezés közben egy-egy korty folyadékot, ami szintén növeli a teltségérzetet. Ha habzsolsz, a gyomor seperc alatt a határait fogja feszegetni.

Várjunk a fogások között! Az édességet, desszertet a főétkezés után legalább egy órával fogyasszuk el, így elkerülhetjük, hogy a gyomrunkat megerőltessük.

Csak a szemem kívánja! Bizony sokszor az étel látványa miatt eszünk, holott már nem is kívánnánk, de az is előfordulhat, hogy ha nem eszünk, abból sértődés adódhat. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha megkóstolunk minden különlegességet, de épp csak egy falatot, egy villányit veszünk belőle. Ha nem tíz sütit teszünk a tányérunkra, hanem csak egyet, akkor már meg tudjuk dicsérni a háziasszonyt. Attól nem lesz finomabb az étel, ha többet eszünk belőle.

 

Ne feledkezzünk meg a mozgásról! Ebben az időszakban se maradjon ki a mozgás az életünkből. Séta a családdal, kutyával, korcsolyázás, futás még a hangulatunkat is javítja. Ha vendégségbe megyünk, akkor eleve fel kell kerekedni, miért ne tehetnénk meg ezt gyalogosan? Minél több ajándékot viszünk, annál több kalóriát égetünk el:)