Kezdőként sokszor nehéz megtalálni az egyensúlyt a miből, mennyit és hogyan érdemeselvégezni kérdések között, amikor edzéstervet készítünk. Sokan már a tervezés fázisánál elakadnak, míg másoknak inkább a gyakorlatok kivitelezése okoz gondot, amelynek sokszor az a vége, hogy már az elején feladjuk az ígéretesnek vélt terveinket.

Megjelentek azonban olyan telefonos applikációk, amelyek segítségével kezdők és haladók egyaránt megtalálhatják saját ritmusukat. Az appok többsége olyan gyakorlatokat kínál, amelyek vagy otthon, vagy szabadtéri/edzőtermi környezetben elvégezhetők. Általuk nemcsak a gyakorlatok helyes kivitelezését sajátíthatjuk el, hanem nyomon követhetjük fejlődésünket is. Az alkalmazások Androidra és IOS-re is letölthetők.

 

1. Nike applikációk

A márka a fennállása óta a mozgás elkötelezett híve. Azért, hogy a mozgást elérhetőbbé és
egyben szórakoztatóbbá tegye, a Nike+ több alkalmazást is kiadott:
Az NRC program a futás szerelmeseinek kínál megoldásokat. Egyrészt rögzíti az edzés
adatait (megtett kilométerek, elégetett kalória, teljesített idő, stb.), másrészt az eredményeket barátainkkal is megoszthajuk, így egy közösségi teret hozhatunk létre. Motiválhatjuk egymást, megbeszélhetjük a felmerülő problémákat.
A következő alkalmazása az NTC, amely egy fitness program, amely állóképességi
gyakorlatokat kínál erősítő-, és nyújtó gyakorlatok mellett. Legújabb verziójában pedig már
jóga gyakorlatok is találhatók.

 

2. Jóga

Ma már számtalan, kifejezetten erre a mozgásformára kialakított alkalmazást találhatunk.
Az Asana Rebel segítségével edzettségi szintünknek megfelelő jóga és fitnesz gyakorlatot
állíthatunk össze. A programot úgy fejlesztették ki, hogy a kezdők is könnyedén
elsajátíthassák az egyes gyakorlatokat. Mindehhez még oktatóvideókat is beépítettek. A
program hátránya lehet, hogy csak részben ingyenes!

3. Sweat with Kayla
Az ausztrál fitneszguru lány nevét sokan ismerhetik. Kezdetben az Instagramon és a Youtube-on osztott meg edzős videókat, ma már saját applikációja van. Az alkamazás egy hétig ingyenes, további használatért havonta húsz dollárt kell fizetni. Az edzéstervek mellett folyamatosan frissülő receptek, tanácsok, kihívások is a program részét képezik.

 

4. Second Pro

Az előzőekkel szemben, a Second Pro nem egy edzőprogram, hanem egy alapos időmérő eszköz, amin megadhatod a gyakorlatok számát, a program időtartamát, az aktív részekkel és pihenőkkel együtt. Nem kell folyton az órát lesni, a program hangokkal jelzi, ha közeledik egy etap vagy pihenő vége. Ingyenes és fizetős verziója is létezik.

 

 

5. Stretching Sworkit

Te is gyakran megfeledkezel az edzés végi nyújtásról vagy nem vagy elég hajlékony? Az
applikáció nyújtógyakorlatok összessége. Számtalan oktatóanyagot tartalmaz a gyakorlatok
helyes kivitelezéséhez. Az edzést követően jelzi, hogy mennyi időt töltöttünk nyújtással és
mennyi kalóriát égettünk el. A fizetős verzió reklámmentes, plusz tartalmakkal!

6. WaterMinder

Elsőre kilóghat a sorból ez az alkamlazás, ám a folyadékbevitel nyomonkövetése egészségünk szempontjából ugyanolyan fontos, mint egy jó edzés. Külön be tudjuk állítani, hogy mennyire vagyunk aktívak, mekkora a súlyunk és magasságunk stb., és ezáltal kiszámolja a számunkra szükséges fogyasztás mennyiségét. Emellett hangjelzéssel tudatja, hogy az előre beállított időpontban innunk kéne. Ugyancsak fizetős, de vannak ingyenes változatai is. Az egyik egyszerűbb ingyenes változatát töltöttem le, és már két hete használom. Kezelése könnyű. A használat előtt csupán néhány adatot kell beállítani: az első, hogy mennyi az elérni kívánt folyadékbevitel mennyisége, valamint azt, hogy egy alkalommal hány deciliter folyadékot tervezünk bevinni. Ezt követően eldönthetjük, hogy milyen időközönként jelezzen a program, amikor eljött a fogyasztás ideje. Kattintással jelzem, hogy mennyi folyadékot vittem be, amely egy kis ember alakon jelenik meg százalékban megadva. Az applikáció maga egyszerű, véleményem szerint nem teljesen pontos, vannak ennél részletesebb ingyenes vagy pár napig ingyenes lehetőségek, de a kezdeti célnak megfelel. Minden órában jelez, és valóban van látható eredménye. Egy naptárral nyomon követhetjük fejlődésünket, és azt kell mondjam, már egy hét után elég látványos fejlődésen mentem keresztül. 
Mindezeken felül számtalan programot találunk érdeklődésünknek megfelelően. Az
applikációk egyik fő haszna, hogy a folyamatos utánkövetéssel növelhetjük lankadni készülő motivációnkat, hétről hétre új célokat tűzhetünk ki, és megérdemelten vállon veregethetjük magunkat, ha elértük az aktuálisan kitűzött célunkat.
Mozgásra fel!

2 HOZZÁSZÓLÁS