Ki ne szeretne boldogabb és elégedettebb lenni? A boldogság hajszolásának korszakát éljük, azt keressük fűben, fában, egymásban vagy egymás nélkül. Több tucat könyv próbálja megfejteni a boldogság kulcsát, pedig mindenkinek más út vezet el addig a bizonyosig. Rengeteg kutatás született a témában, és tíz olyan stabilnak tűnő tényezőt tudtak azonosítani, amelyek életünket boldogabbá és teljesebbé teszik.

GREAT DREAM. Tíz betű, tíz kulcs. Ezúttal az első ötöt vesszük górcső alá.

Giving: Tégy valamit másokért!

Másokon segíteni, nem csak a másik ember öröméért éri meg, de bennünket is boldogabbá és egészségesebbé tesz. Tudományos alapokra helyezve: mások segítése növeli az élettel való elégedettségünket, tartalmat ad életünknek, hatékonyság érzésünket növeli, hangulatjavító és stresszcsökkentő hatással bír. Ezáltal kapcsolódhatunk másokhoz, szorosabb közösségeket alakíthatunk, egy olyan társadalmat, ahol mindenki boldogabb. Természetesen nemcsak pénzt tudunk adni, hanem ott van az időnk, ötleteink vagy akár energiánk is. Szóval, ha jól akarod érezni magad, tégy valami jót!

Relating: Kapcsolódj másokhoz!

Azok az emberek, akiknek erős kapcsolataik és szerteágazó szociális hálójuk van boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek. A közeli kapcsolataink, családdal, partnerünkkel szeretetet és értelmet adnak életünknek, támogatnak, növelik önértékelésünket. A tágabb kapcsolatok pedig a “valahová tartozás” érzését keltik. Építsünk kapcsolatokat és fűzzük szorosabbra a meglévőket!

forrás: Strand Fesztivál hivatalos oldala

Exercising: Mozogjunk!

Túl sok mindent talán nem is kell hozzáfűzni. A mozgás életünk és egészségünk alapja. Természetesen a test és lélek szorosan összefügg, ezért egy kis mozgással nemcsak fizikai egészségünket javítjuk, hanem lelkivilágunkat is: hangulatjavító és boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, maratont lefutnunk, elég a rendszeresség. Hagyjuk a technikát, töltsünk több időt a szabadban! Mozogj az életedért!

Awareness: Vigyél bele egy kis tudatosságot!

Elsuhannak a napok, és arra sem emlékszel, hogy mivel töltötted? Csak állj meg egy pillanatra, és figyelj! Ugye mennyi minden történik? A tudatos jelenléttel boldogságot csalhatunk mindennapjainkba, tevékenységeinkbe, kapcsolatainkba, hiszen sokkal tartalmasabban éljük meg őket, csakúgy, mint érzéseinket. Segít a jelenre koncentrálni a múlton vagy jövőn való rágódás helyett. Légy tudatos!

Trying out: Tanulj valami újat!

A tanulás több pozitív módon is hozzájárul jóllétünkhöz: új ötletekre bukkanhatunk, segít abban, hogy kíváncsiak maradjunk és elköteleződjünk új tevékenységek iránt. Elégedettségünket és kitartásunkat növeli. Új dolgok elsajátításának rengeteg módja lehet, ne csak a formális típusára gondoljunk. Csatlakozhatunk egy klubhoz, zenélhetünk, új sportot próbálhatunk ki, stb. A lényeg: Ne hagyd az agyad unatkozni és eltompulni!

Ugye nem is olyan bonyolult? A folytatásban további öt tényezővel ismerkedhettek meg, addig pedig nincs más hátra, mint elkezdeni gyakorolni.

Forrás: actionforhappiness.org

Borítókép forrása: Gyuricza Gergő

1 hozzászólás