Ki ne szeretne boldogabb és elégedettebb lenni? A boldogság hajszolásának korszakát éljük, azt keressük fűben, fában, egymásban vagy egymás nélkül. Több tucat könyv próbálja megfejteni a boldogság kulcsát, pedig mindenkinek más út vezet el addig a bizonyosig. Rengeteg kutatás született a témában, és tíz olyan stabilnak tűnő tényezőt tudtak azonosítani, amelyek életünket boldogabbá és teljesebbé teszik.

GREAT DREAM. Tíz betű, tíz kulcs. Ezúttal a maradék öttel foglalkozunk.

Direction: Állíts célokat!

Egy jövőkép elengedhetetlen a boldogságunkhoz. Mindannyiunknak szüksége van célokra, amelyek motiválnak minket, és elég kihívónak kell lenniük ahhoz, hogy izgalommal töltsenek el. Viszont, fontos, hogy elérhetőek legyenek. Ha lehetetlent vállalunk, csupán feleslegesen stresszeljük magunkat. Ambíciózus és reális célok felállításával megtalálhatjuk utunkat, illetve elégedettséggel tölthet el, ha elérjük őket.

Resilience: Tarts ki!

Hogy viselkedsz a nehéz időszakokban? Mindannyiunknak vannak rossz periódusai, kudarcok, veszteségek, traumák. De az, hogy ezekre hogyan reagálunk, erős hatással bír jóllétünkre. Gyakran nem válogathatjuk meg, hogy mi történjen velünk, de saját hozzáállásunkra van befolyásunk. Sokszor ez egyáltalán nem egyszerű a gyakorlatban, viszont tanulható. Növeljük ellenállóképességünket!

Emotions: Csak érzéssel!

Próbáljunk minél több pozitív érzést megélni. Az olyan érzések, mint az öröm, a hála, inspiráció, elégedettség vagy büszkeség nem csupán pillanatnyilag csodásak. Kutatások igazolták, hogy ezek rendszeres átélése segít erőforrásaink felépítésében. Való igaz, hogy tisztában kell lennünk életünk hullámvölgyeivel, és azokat reálisan kezelni, de próbáljunk meg minden helyzetben annak pozitív oldalára összpontosítani. Inkább legyen félig teli a pohár.

Acceptance: Elfogadás

Fogadd el magad! Senki sem tökéletes, mégis nagyon gyakran hasonlítjuk magunkat másokhoz. Ha arra koncentrálunk, hogy mi az, amink nincs, ahelyett, amink van, megnehezíti boldogságunkat. Ha kedvesebbek és türelmesebbek vagyunk magunkkal, növeli elégedettségünket, kitartásunkat és jóllétünket. Sőt, másokat is segít elfogadni, olyannak, amilyenek.

Meaning: Töltsd meg tartalommal!

Mi ad értelmet az életednek? Azok az emberek, akik céltudatos és tartalmas életet élnek, boldogabbak, többet hoznak ki abból, amit csinálnak, és nagyobb kontroll-érzetük is. Kevesebb stresszt élnek meg, és körükben kisebb arányban fordul elő szorongás vagy depresszió. De mégis hol keressük “az élet értelmét”? A válasz egyéntől függ, ez lehet a munkánk, a családunk, hitünk, de talán, ami közös bennük, az egy nálunknál nagyobb dologhoz való kapcsolódás.

Ahogy végig olvastam a listát, valóban semmi kirívót nem találtam benne. Sokan automatikusan alkalmazzák ezeket a dolgokat, és ha megkérdeznénk valakit a közelünkben, nagy eséllyel hasonló gondolatokat fogalmazna meg. A probléma talán az, hogy eltávolodunk a mindennapos hajtásban azoktól a dolgoktól, amiket szeretünk vagy szerettünk. A mókuskerékben pedig könnyen fásulttá válunk. Ez a lista azért lehet hasznos, hogy emlékeztessen a számunkra örömet okozó tevékenységekre, és egy lehetőség, hogy újra mindennapjaink részévé tegyük őket.

Forrás: actionforhappiness.org