A frontérzékenység gyakori egészségügyi probléma, a civilizációs életmód és étrend következtében pedig egyre több embert érint. Magyarországon igen gyakoriak a frontok. A front hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, a szélsebesség és a légnyomás rövid idő alatti markánsan változása. Hatása és tünetei egyénenként eltérők lehetnek. Az ember, bármilyen modern környezetben éljen is, a természet része. A természet változásai hatással vannak ránk, bármennyire is szeretnénk ezt elkerülni. Minden egyént másként érinthet, de sokak esetében a frontok komoly fájdalmakat is okozhatnak. Főként akkor, ha szervezetük túlhajszolt és gyengébb mind fizikailag, mind idegi tekintetben.

Melegfront esetén a frontérzékenyek tünetei már a front előtt jelentkezhetnek, hiszen ilyenkor nő a páratartalom, csökken a légnyomás és melegszik az idő. Ezzel szemben hidegfront esetén a tünetek inkább a front elvonulása után jelentkeznek, ahogy csökken a hőmérséklet és a páratartalom, miközben nő a légnyomás. Jellemzően megnő ilyenkor a koraszülések és a szívinfarktusok száma is. Az alvászavar, fejfájás, levertség, kedvetlenség és ingerlékenység mindkét esetben jelentkezhetnek.

Mit tehetünk a front által okozott kellemetlenségek elmulasztásáért?
A tudatos mindennapokkal sokkal ellenállóbbá tehetjük szervezetünket. Figyeljünk a helyes tápanyag-bevitelre, a vitaminok pótlására, a kellő mozgás biztosítására, és a megfelelő folyadékbevitelre is. A friss levegő sokat segíthet. Fontos, hogy napi 7-8 órát aludjunk, figyeljük az időjárás jelentést és a front érkezése előtt aludjuk ki magunkat. A már meglévő tünetek enyhítésénél pedig, sokat segíthet az aromaterápia, a gyógyteák fogyasztása, különböző meditációs- és jógagyakorlatok, vagy a masszázs és az akupresszúra is!