A határidő előtt pár órával még lázasan dolgozol a feladaton, miközben azért szidod magad, hogy miért nem kezdted el korábban? Hát, többször is el kellett olvasnom az emailjeimet, böngésztem a közösségi médiát, készültem a kávészünetre stb, stb. Ismerősen hangzik? Ezzel nem vagy egyedül!

A halogatás egy olyan csapda, amelybe sokan beleesünk. Egyes kutatások szerint az emberek mintegy 95%-a halogat bizonyos mértékig. Ez megnyugtató lehet, másrészt azonban egy olyan bosszúság, ami visszatarthat a haladásban. 

Halogatás = Lustaság?

Sokan úgy gondolják, hogy a halogató emberek lusták. Pedig itt másról van szó. A halogatás egy aktív tevékenység, hiszen a feladatunk helyett valami egészen más dologgal foglalatoskodunk. A halogatással általában egy kellemetlen, de valószínűleg fontos feladatot próbálunk elkerülni. Ezzel szemben a lustaság egy inaktivitás és egyfajta nem akarás. 

Hogy küzdhető le a halogatás?

1.lépés:Vegyük észre,hogy halogatunk!

Előfordulhat, hogy azért halasztasz el egy feladatot, mert újra kell rangsorolnod a munkád mennyiségét. Ha jó okból, rövid időre elhalasztasz egy fontos feladatot, akkor nem feltétlenül halogatásról beszélünk. Ha azonban amiatt történik ez a halasztás, mert el akarsz kerülni valamit, akkor valószínűleg halogatsz.

Valószínűleg akkor is halogatsz, ha:

 • Kevésbé fontos dolgokkal töltöd ki a napod. 
 • A “Tennivalóim” listádon egy adott dolog már nagyon hosszú ideje kipipálatlanul figyel. 
 • Többször is elolvasod az emailjeid anélkül, hogy döntésre jutnál velük kapcsolatban. 
 • Elkezdesz ugyan egy fontos feladatot, de hirtelen abbahagyod, hogy kávét főzz. 
 • Olyan tevékenységekkel töltöd ki a napod, amit más emberek kérnek tőled, ahelyett, hogy azokkal foglalkoznál, amik a saját listádon vannak. 
 • Arra vársz, hogy “jó kedved legyen” vagy a “megfelelő pillanatra vársz”, hogy elvégezd a feladatot. 

2. lépés: Tudd meg, hogy mi a halogatásod valódi oka!

Lehet, hogy azért halogatsz, mert egy feladatot unalmasnak vagy kellemetlennek tartasz? Ebben az esetben fókuszálj arra a részére, amit sokkal élvezetesebbnek ítélsz meg.

A tervezés hiánya is halogatáshoz vezethet. Megfigyelték, hogy a rendezett emberek könnyedén átlendülnek a halogatáson, mert kreatívan és hatékonyan megszervezik napjaikat.

Előfordulhat, hogy kétségeid vannak saját képességeid felől, aggódsz a csalódástól. Ebben az esetben próbáld félretenni az adott dolgot, és keress olyan munkát, ami biztonságot ad, amiről tudod, hogy képes vagy megvalósítani.

Ezzel szemben, valaki éppen a sikertől fél. Úgy gondolják, hogy aki sikeres, arra még több feladatot bíznak. A perfekcionisták is gyakorta halogatnak, ha egy feladatról azt gondolják, hogy nem tudják tökéletesen megoldani.

Döntésképtelen vagy? Lehet, hogy emiatt fogsz halogatni. Inkább eltolod a feladatot, semmint rosszul dönts. 

3. lépés: Alkalmazz halogatás elleni stratégiákat!

A halogatás egy szokás, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem tudsz tőle megszabadulni egyik napról a másikra. Ezért érdemes annyi stratégiát gyakorolnod, amennyit tudsz:

 • Bocsásd meg magadnak a múltbéli halogatásaid! A megbocsátás segíthet abban, hogy pozitívabban gondolkodj magadról, és csökkent a jövőbeni halogatás valószínűségét. 
 • Koncentrálj a cselekvésre az elkerülés helyett! Írd le az elvégezendő feladataid, és kapcsolj hozzá pontos időpontot is.
 • Jutalmazd meg magad! Ha egy nehéz feladatot időben elvégeztél, dicsérd meg magad. Ez a jutalom lehet szimbolikus vagy tárgyi, példéul egy csésze kávé vagy csoki. És ami fontos, hogy figyeld meg mennyire jólesik befejezni a dolgokat. 
 • Kérj meg valakit, hogy néha “ellenőrizzen”! A társak nyomást gyakorolnak. Ez az előnye az önsegítő csoportoknak is. 
 • Cselekedj, amint jön egy újabb feladat! Próbáld elvégezni azonnal az új feladatot, ne hagyd feltornyosulni. 
 • Keretezd át belső monológodat! A “muszáj”, “kell” kifejezések azt sugallják, hogy nincs más választásod. Ez erőtlenné tehet, illetve megakadályozhatod saját magad a cselekvésben. Ehelyett inkább használd a “Ezt választom…”kifejezést, mivel ebben a kontroll érzése is benne van. Én tudom szabályozni a tennivalóimat. 
 • Minimalizáld a zavaró tényezőket! Kapcsold ki az értesítéseket, emailt, tv-t, közösségi médiát. 
 • Minden napodat kezd a legkellemetlenebb feladattal, így azok a feladatok kerülnek későbbre, amiket szeretsz, és jó élményt hagynak. 

Aki azért halogat, mert rendezetlen, ebben a cikkben a hatékony időgazdálkodásról olvashat.