Emlékszem, amikor megkaptam az első szemüvegem úgy kilenc éves koromban. Ki nem állhattam. Szégyelltem. Egyedüli szemüveges voltam az osztályban. Aztán szép lassan hozzám nőtt, és ma már nehezen tudnám elképzelni az arcom nélküle. Egy másik történet: Húszas éveiben járó lány, amióta az eszét tudja szemüveges. Pár hónapja látásjavító műtéte volt, és akkor döbbent rá, hogy ő nem is ismerte magát nem szemüvegesként. Újra kellett ismerkednie az arcával. Ki gondolná, hogy egy egyszerű tárgynak ilyen hatásai lehetnek? Jöjjön pár sor a szemüvegviselés pszichés oldaláról. 

Szemüveg és önértékelés

Hogy hat a szemüvegviselés az önértékelésünkre? Gyerekként szemüveget kapni sokszor nem egyszerű történet. Hiszen a többieknek nincs. Mi lesz, ha emiatt kilógok a sorból, ha csúfolni fognak? Vagy éppen ettől leszek különleges? A szemüvegnek meghatározó ereje van viselője önértékelésére, önbizalmára.

Abban az esetben, ha valaki eleve kissé visszahúzódó és gyerekként szemüveget kap, előfordulhat, hogy ez még inkább visszahúzódóvá teszi. Gyerekként vagy kamaszként meghatározó a környezet reakciója.

Másrészt, pozitív hatásként léphet fel, hogy az addig meglehetősen rosszul teljesítő gyerek, akinek esetleg még gyakran fájt a feje is, a szemüveg viselésének köszönhetően szinte kivirul, és a korábbi tünetek eltűnnek. Tanulmányi eredménye elkezd javulni, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, vagy akár több dologhoz lesz kedve.

A felnőttek egész máshogy kezelik ezt a helyzetet. Felnőttként már nem bír olyan jelentőséggel a környezet annak eldöntésében, hogy ki vagyok én. És amit ma nagyon sokan ki is használnak- gyakran a szemüveg viselőjének egyfajta intellektuális megítélést adhat, vagyis mások számára egy szemüveges ember okosabbnak látszik.

Szemüveg és a sportolás

Egy újabb nehéz kérdéskör. A sportban kifejezetten fontos az éleslátás, nélküle egy gyerek nem tud megfelelő teljesítményt nyújtani. Viszont a szemüveg zavaró lehet, hiszen mindig igazgatni kell, koszolódhat, akár el is törhet, így gyakran egy gyerek nem magával a sporttal, sokkal inkább a szemüvegével van elfoglalva. Ennek későbbi következménye, hogy inkább felhagy a sportolással. A sportolás jelentősége nem elhanyagolható sem az egészségünk, sem az önbizalom fejlesztése, növelése szempontjából. Ezért ha tehetjük, válasszunk sportoláshoz alkalmas szemüveget, kontaktlencsét, amennyiben megoldható. 

Mit tegyünk, ha szemüveget javasolnak?

Gyermek esetén próbáljuk rávezetni a szemüveg viselésének előnyeire, és ne tragédiaként fogjuk fel, mert azzal erősítjük gyermekünkben a kétségbeesést. Hiszen, ha a szüleim is aggódnak, annak biztos oka van. Válasszunk együtt szemüveget, hagyjuk, hogy ő döntsön. Szerencsére egyre szélesebb a választék. Biztosan talál olyat, ami kedvére való. 

Felnőttként is kihívást jelent, hiszen nem ismerjük magunkat szemüvegesként: “Hogy nézek ki szemüvegben? Biztos nem lesz olyan, ami illik az arcomhoz.” Bátran kísérletezzünk, amíg megtaláljuk azt, amire rábólintunk, és elégedettek leszünk az eredménnyel a tükörben. 

Elmondható, hogy a szemüveg viselésének számos negatív, és pozitív hatása lehet, a negatív hatások azonban viszonylag könnyen orvosolhatók megfelelő módszerek alkalmazásával.