Legalább is azoknak, akik részt vettek az októberi IX. Természetgyógyász napon Keszthelyen. 

A színház már kora délelőtt megtelt élettel és jobbnál jobb energiákkal. Hiába, ahol ennyi egészségükért tenni akaró ember összegyűlik nem is lehet ez másképp. Ki-ki kedvére válogathatott a programok közül, ugyanis előadások, mozgásformák  bemutatói, tanácsadások, állapotfelmérések követték egymást. 

Valószínűleg mindenkinek ismerős a Feng Shui kifejezés. Legtöbbünknek a keleti lakberendezés, kertrendezés jut róla eszünkbe. Weinhoffer Ágota, lakberendező, Feng Shui elemző azonban ennél részletesebben próbált rendet tenni a fejekben. Az irányzat gyakorlati oldalából, felhasználhatóságából adott ízelítőt. A tekintetekből ítélve az előadást követően sokan rohanhattak haza, hogy rendet teremtsenek személyes életterükben és lelkükben. Ahogy Ágota hangsúlyozta- azért ne dobjunk ki semmit, csak találjuk meg a megfelelő helyét. 

Az utóbbi napokban jelent meg egy tanulmány az emberi szervezetben kimutatható mikroműanyagokról. Elég aggasztóak a tények, ezért örültem Wágenhoferné Pohl Magdi természetgyógász- fitoterapeuta előadásának, aki a keszthelyi Kakukkfű Portából érkezett közénk, hogy a “Zöld-háztartás” jegyében az otthonunkban alkalmazható természetes tisztítószerekről adjon tippeket, ötleteket. 

Természetesen a modern étrend is terítékre került. Hiszen a megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel csökkenthetőek lennének a hazánkban (is) elterjedt emésztőszervi betegségek. Hatvani Galina mutatta be “Galina Tudatos Konyháját.” Ha egészség, akkor gyógynövények- az előadások a levendula dicséretével  folytatódtak, hiszen a lila kis kedvencet választották az idei év gyógynövényének. Végül Wildner Judit – kertészmérnök hasonló témában fejtegette a növényi enzimek fontosságát és hatékonyságát a táplálkozásban. 

Aki nem csak okosodni, de mozogni is szeretett volna, bőven akadt rá lehetősége. Máté Zoltán és Szilárd Tai chi- csi kung bemutatójával lazította le a résztvevőket, majd fokozni lehetett az élvezeteket Papp Anikó jóga óráján. Az izmok ellazítása után jöhetett azok felrázása Hegedűs Évával egy ütős zumba bemutatón keresztül. 

A programok alatt kedvünkre kóstolhattunk helyi bio/vega/ütősen finom termékeket helyiektől, de aki kézműves portékákra vágyott, szintén különlegességekkel szolgáltak.

Egy baj van ezekkel a napokkal- túl hamar elmúlnak. Azt hiszem azonban, hogy jó irányt mutatnak, segíthetnek elindulni egy úton a harmonikusabb és egészségesebb önmagunk, illetve környezetünk felé. Szokták mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de sok kis fecske meghozhatja a várva várt eredményt.