Az idő pénz. Az idő aranyat ér. Nincs elég idő. Minden perc számít. Ugye mindenki számára ismerősek ezek a mondatok? Mégis sokunknak jelent problémát az, hogyan is osztjuk be ezt az értékes időt. Mit tehetnénk azért, hogy ne rohanás vagy végtelen időhúzás legyen a vége bármit is cselekszünk? Az időmenedzsment segítséget nyújthat abban, hogyan gazdálkodjunk helyesen az időnkkel, hogy azt tartalmasan tudjuk eltölteni, és ne stresszként éljük meg.

 Mit tegyünk, ha újra és újra   elúszunk az   időnkkel?

Első körben érdemes tisztázni céljainkat. Gondoljuk végig, mi az, amit szeretnénk elérni életünk bizonyos területein a közeljövőben. Ezek a célok legyenek tiszták és reálisak, vagyis nagy eséllyel megvalósíthatók. Itt elengedhetetlen egy fontossági sorrend kialakítása, így tudjuk, hogy éppen mire kell összpontosítanunk. Ezt követheti egy személyes stílusú időgazdálkodási stratégia kialakítása, amely megkönnyíti a hétköznapokban történő eligazodást. 

Ezután tervezzük meg előre időbeosztásunkat, így tudjuk magunkat mihez tartani. Ha megtehetjük, érdemes a hónap végén leülni, és a következő hónapot átgondolni, esetleg finomítani, módosítani rajta. Lehet, hogy akár hetente szükség lesz erre. De gyakorlásból sosem árt. Mint mindent, ezt is tanulni kell. Ezáltal a halogatás is elkerülhető!

Ha szükséges, használjunk segédeszközöket. Egy határidőnapló, naptár, okoskütyü mind hasznunkra válhat. Sokszor az okos eszközök időrablóvá válnak (!), viszont számos olyan alkalmazás akad, amely segíti a napunk jobb átlátását vagy figyelmeztet, hogy aznap mit kell elvégeznünk és mikor.

Lehetőleg fejezzük be az adott feladatot, mivel később nehezebb lesz felvenni a fonalat, és a többi feladatunk eltolásához vezethet! Ezzel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. Ha szükséges, kérjünk segítséget, osszuk meg a feladatot, hiszen ezzel akár az egész csapatunknak időt spórolhatunk meg. Kérni nem szégyen! Együttműködéssel sokszor többre jutunk, mintha magányosan vívódnánk a feladattal. 

Egyes környezeti tényezők is rengeteg időnket elveszik. Mire kell itt gondolni? Gondolkodtatok már azon, hogy mennyire tudtok NEM-et mondani? Sokszor csomó olyan dolgot elvállalunk, amire tulajdonképpen se időnk, se kedvünk nincsen. A NEM-et mondás tanulható. Fontos, hogy ne engedjük másoknak, hogy lopják az időnket. Vajon hányszor bonyolódtunk már olyan beszélgetésekbe, amikor csupán hallgatóságnak kellettünk, miközben idegesen tipródtunk, hiszen saját feladatainkkal nem tudtunk haladni. Ne engedjük, hogy mások rabolják az időnket! Sokan telefonjukat is csak akkor veszik fel, amikor végeztek, nehogy kizökkentsék őket, elvonják figyelmüket. 

Rengeteget spórolhatunk azzal is, ha elkerüljük a csúcsidőket. Nagyjából tudjuk, hogy mi az az időszak, amikor mindenki/rengetegen ugyanazt a tevékenységet végzik. Így elkerülhető a reggeli dugó, sorakozás a postán, az ügyintézés végeláthatatlansága. Próbáljuk ezeket csúcsidőn kívül elvégezni. 

És amiről a legtöbben megfeledkezünk: hagyjunk időt a pihenésre! Általában a nagy hajtásban sajnáljuk az időt, minden percét a pihenésre, lazulásra. Kimerülten azonban nem lehet hatékonyan dolgozni. Teljesítményünk akaratlanul is csökken, nem beszélve figyelmünk lankadásáról. Ne csodálkozzunk, ha nem bírunk semmit megjegyezni, és úton útfélen hibát vétünk. Hatékony pihenéssel később ugyancsak rengeteg időt spórolunk meg! Nem vagyunk robotok. 

Ha mindezeket megpróbáljuk betartani, elégedetten dőlhetünk hátra, hiszen mi uraljuk az időnket, és nem ő minket.