Te is azok közé tartozol, akik bőszen szórják az újévi fogadalmakat vagy inkább csak magadban fogadkozol, esetleg nem hiszel ebben az egészben? Akárhogy is, mielőtt bármibe fogunk érdemes végig gondolnunk fogadalmaink miértjeit. Több vizsgálat (és a tapasztalat is ezt mutatja) kimutatta, hogy sajnos az újévi fogadalmak mindössze nagyon kis százalékát tudjuk betartani, a többi megy a lecsóba vagy a jövő évi listára.

A kívánságokkal összeszövődő fogadalmak listája egészen egyszerű és gyakori dolgoktól kezdve a bonyolultabbakig elég nagy. Sokan vannak, akik eldöntik, hogy mostantól nem dohányoznak, lefogynak, vagy többet fognak mozogni. Tartalmukat tekintve fogadalmaink több csoportra oszthatók. 

  1. Mit nem teszünk majd, amit saját magunk vagy környezetünk károsnak ítél (pl. lemondani a dohányzásról).
  2. Mik az elérendő céljaink? (találni egy új hobbit, elutazni oda, ahol még nem jártam)
  3. Életünk területeire vonatkozó fogadalmak (család, munka, barátok, környezet)
  4. Végül, az is egyfajta felosztás, hogy környezetünk tudtára adjuk-e vállalásunkat vagy megtartjuk magunknak.

Miért nem tartjuk be a magunknak tett ígéreteket, miről is szólnak valójában ezek a fogadalmak?

  • Irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Túl nagy falat. Egyszerre ezer mindent szeretnénk elérni. Nem lehet pár nap alatt lefogyni, vagy egy hét alatt összespórolni egy nyaralásra. A kapkodásnak pedig, mint tudjuk jó vége ritkán van. Próbáljunk inkább egy dolgot kitűzni, és végig csinálni.
  • “Hamis-remény szindróma”. Mit remélünk attól, ha tartjuk magunkat vállalásainkhoz? Boldogabbak leszünk tőlük? Sikeresebbek? És mi történik, ha nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket? Szépen végig mentünk az úton, sikerült elérnünk a célt, mégsem nyújt semmiféle érzelmi plusszt, amit akkor reméltünk tőle, amikor kitűztük? Próbáljuk pozitívan értékelni teljesítményünket, még akkor is, ha nem azt váltja ki, amit elképzeltünk.
  • Újévi fogadalom, mint a halogatás egyik formája. Majd 2019-ben lefogyok. Így lesz rá egy évem. Ugye sántít a kijelentés? Az egy év elég tág fogalom. Pontosan kitűzött időpontok nélkül könnyen elúszik a fogadalom.
  • Az akarat és kitartás, mint közvetítő tényezők. Sokszor épp ezzel a legalapvetőbb elemmel nem számolunk. Így megint ugyanott lyukadunk ki: összpontosítsuk figyelmünket és energiáinkat egy dologra, és azt próbáljuk végig vinni. Aztán jöhet a következő. Nagyon sokan vágynak valaminek a megvalósulására, de kevesen tesznek érte és még kevesebben kitartóak, amikor akadályokkal találják szemben magukat.
  • Ne vagdalkozzunk mindenfélével. Szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk, min is szeretnénk valójában változtatni, és hogy tudnánk ezeket megvalósítani. Ezekből próbáljunk célokat felállítani.

Természetesen nem lehetetlen a fogadalmak betartása. Rengeteg pozitív példa van a környezetünkben. Akár az ő tippjeiket is meg lehet hallgatni, és megerősíteni magunkat abban, hogyha másnak sikerült, nekünk is sikerülhet.