Fogyóban a motivációd? Egyedül unalmas a mindennapos edzés? Miért kellene egyedül csinálnod, ha a pároddal is megteheted? Garantáltan rákaptok, ezért íme néhány tipp, hogy is vágjatok bele.

Miért jó, ha párban edzetek? Sok olyan sport létezik, amit csak párban lehet végezni. Ez összhangot, koordinációt, a másik mozdulatainak alapos ismeretét kívánja meg. Ahhoz, hogy sikeresek legyetek benne, két emberen múlik, miközben fejlődik a személyiségetek, képességeitek.

  • A csoportos mozgásformák előnye, hogy a saját tested figyelésén ésirányításán kívül a másik mozgására is figyelned kell. Tehát nemcsak új képességeket sajátítasz el, hanem meg kell tanulnod alkalmazkodni. Ami sokszor cseppet sem könnyű!
  • Azzal, hogy a másik személy mozgására is figyelned kell, javítja a tested koordinációját.
  • Ahhoz, hogy sikeres legyen a közös munka elengedhetetlen a kommunikáció. Mivel ugyanazt a helyzetet egészen máshogy láthatjátok, ezért az összhang kialakításához gyakran sok türelemre és folyamatos kommunikációra van szükség.
  • Előfordulhat, hogy a páros edzés kitartásra tanít. Erőt meríthetsz a párod motivációjából, megerősíthet abban, hogy jó irányban haladsz/haladtok.
  • Ezek az alkalmak remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy meglásd a párod egy új oldalát, ami nem csak a testeteket, de a kapcsolatotokat is megerősítheti.

Mivel kezdjétek?

Tele az internet látványosnál látványosabb akrobatikus mutatványokkal, amik nagyon izgalmasnak tűnhetnek, de többnyire inkább ijedelmet váltanak ki. Komolyan, nekem ezt meg kellene tudnom csinálni? Csak semmi pánik! Szálljunk le a földre, és ha lehet, olyan gyakorlatokkal kezdjétek a közös edzést, amelyeknél megtanulhatjátok a szinkronban történő mozgást.

Nézzük, miről beszélünk:

  • Páros felülés

Egymással szemben feküdjetek hanyatt, felhúzott térdekkel, a lábfejeitek pedig érintsék egymást. Első körben végezzetek úgy felülést, hogy amikor felérkeztetek érintsétek össze a tenyereiteket. Gyakorlottabb párok puszit is adhatnak egymásnak, de vigyázzatok, nehogy a lendülettől összekoccanjanak a fogak!

 

  • Páros fekvőtámasz

Feküdjetek le egymással szembe hasra. Mehet a fekvőtámasz pacsival! Amikor kinyújtjátok a karotokat, akkor az átellenes kezetekkel tapsoljatok, a következő nyújtásnál pedig a másik kéz jön. Talán elsőre könnyűnek hangzik, de nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő ritmust.

  • Felülés kicsit másképp

Állj a pároddal szemben, és karolj a nyakába, miközben a lábaiddal megkapaszkodsz a derekánál. Engedd le magad hátra, majd csinálj felülés közben hasprést. A másikat megtartani szintúgy erőnléti feladat, de ha a párod ennél is többre vágyik, dolgozhat közben kézi súlyzókkal.

 

  • Felülés guggolással

Most ülj a párod nyakába, majd csúsztasd le hátra a feneked addig, hogy a térdhajlataid a vállain feküdjenek. A lábfejeidet fogja szorosan. Dőlj hátra, majd végezz felülést. Pihenőidődben a párod jön, neki pedig guggolnia kell. Ezután ismét te jössz egy felüléssel, majd megint ő egy guggolással. Mehet tovább, amíg csak bírjátok!

Az alapgyakorlatok után igazából csak a képzelőerő és a teherbírásotok szab határt. Ha mindenképpen szeretnétek új színt vinni az edzésekbe, akkor próbáljátok ki!