Egyértelmű talán, hogy lázasan, vírusos fertőzés esetén a konditermeket messziről elkerüljük és nem végzünk olyan tevékenységeket sem, amelyek leizzaszthatnak. De mi a helyzet egy szimpla megfázással?

Nem csupán a téli időszak kedvez a különböző eredetű megbetegedéseknek, de a tavasz is előszeretettel szedi “áldozatait”. A napsütéses időjárásban annyira megörülünk, hogy véget ért a tél borús hangulata, hogy elfelejtjük a sálat a nyakunk köré tekerni vagy épp begombolni a kabátunkat, pedig sok esetben indokolt lenne. Akárhogy is, előfordulhat, hogy elér a meghűlés állapota, náthásak leszünk, elkezd kaparni a torkunk és levertnek érezzük magunkat.

 

Mit tehetsz, ha az év eleji fogadalmaknak eleget téve már elkezdtél sportolni, és úgy érzed, nem lenne célszerű megszakítani a szépen betartott edzéseket és a diétádat?

A képlet valójában igen egyszerű. Mert nem az a kérdés, hogy kibírunk e majd egy edzést enyhe torokkaparással és orrfolyással. Sokkal inkább azt fontos észben tartanunk, hogy valószínűleg a fenti tünetek jelzik számunkra, hogy a szervezetünk legyengült. Márpedig egy gyenge immunrendszer kevésbé tud ellenállni más fertőzéseknek. Így lehet, hogy az első két edzést betegen még megcsinálod, de várhatóan a meghűlés rosszabbodni fog. Több esetben pedig akár szövődményei is lehetnek egy ki nem hevert megfázásnak. Arról nem is beszélve, hogy betegen edzésre menni nem fair azokkal szemben, akik a környezetedben vannak, hiszen könnyen megfertőzheted őket.
Azt javaslom, várd ki azt az egy hetet, amíg teljesen rendbe jössz és utána sokkal lendületesebb, hatékonyabb leszel az edzéseken is.