Hétköznap koraeste egy újbudai edzőteremben. A háttérben elektronikus zene szól, a pultban álló hölgyek a bérleteket ellenőrzik, illetve turmixot készítenek. A gépeken és a súlyzóknál férfiak és fiatal nők edzenek, a terem nincs tele, bőven van hely. Lekli László – Laci, ahogy mindenki hívja – éppen az elvégzendő feladatsort magyarázza el vendégeinek. Ekkor lépek oda hozzá.

Made in Balaton: Bár Neked egész nap vannak vendégeid, a teremben nincs nagy forgalom. Közel sem akkora, amekkora az újévi fogadalmak után, január 2-án szokott lenni. Mennyiben off-szezon a nyár?

Lekli László: Általában a nyár eleje az erős, mert akkor döbben rá mindenki, hogy a szabadságra vagy szünetre formába kellene kerülni. Igen, ilyenkor júliusban általában kevesebben vannak.

MiB: El is késett az, aki most szeretne elkezdeni edzeni?

LL: A sport nincs időhöz kötve. Ha elhatározza valaki magát, akkor ne várjon, jöjjön a terembe! Talán nem is fogja annyira feszélyezni az, hogy tele a terem. Szellősebb a hely, nem kell várni a gépekre, egy bátortalanabb kezdőnek szerintem ideális az időpont.

Ekkor lép ki a nagyobb edzőterem oldalából nyíló kisebb helyiségből Kiss Virág. Egy másik csinos fiatal hölgynek mondja el a legfontosabb tennivalókat a hét hátralévő részére a versenyre való felkészülés tekintetében. Két puszi és Virág bekapcsolódik a mi beszélgetésünkbe.

Kiss Virág: Az egészséges életmód nem egy bizonyos hónaphoz köthető, hanem elhatározáshoz és akaraterőhöz. A nem-versenyző vendégeimnek azt szoktam mondani, hogy nekem mindegy, mikor kezdik el, de határozzunk meg egy kezdő időpontot és egy végidőpontot, amikorra nagyon jól szeretnénk kinézni. Ez lehet egy várva várt alkalom, egy esküvő, nyaralás, egy fix esemény, amikorra a csúcsformánkat szeretnénk időzíteni. Ha egyszer rákapunk ennek az ízére, akkor onnantól kezdve a rabjai leszünk az egészséges életmódnak.

Fotó: Szilveszter Zoltán

MiB: Feltétlenül ki kell tűzni egy végső fix időpontot?

KV: Fontos a cél kitűzése. Ez lehet rövid vagy hosszú távú is. Azért fontos, mert ha nem tűzünk ki időpontot, vagy célt, akkor hajlamosak vagyunk elsunnyogni a munkát: halogatjuk, azt mondjuk, hogy majd jövő héten, nem baj, hogy ma mást ettem, ma nem olyan jól edzettem stb. Így hamar kikerül az irányítás a kezünkből. Ha kitűzünk egy dátumot, akkor olyan lesz a határidő, mint egy vizsgaidőpont. Ha érezzük a stresszt, akkor magunkat is jobban ösztönözzük.

MiB: Miként tudjátok azt is közvetíteni a vendégek, a sportolni vágyók felé, hogy nem csak a jó forma, a kívánt külső elérése a cél, hanem ennek a sportnak is van egyfajta szellemisége?

LL: Aki eljön hozzám edzeni, vele is úgy bánok, mintha sportoló lenne, hiszen ez őt is nagyban segíti. Fontos, hogy magáénak érezze ezt a sportot.

MiB: Ha már sportról beszélünk. Ha csak a fitneszt nézzük, rengeteg a kínálat: TRX, köredzés formák, hot iron, spinning stb. Igaz, hogy Ti is átemeltek más mozgásformákból elemeket, de szerintetek miért jó, ha valaki a súlyzós edzést választja?

LL: Hogy csak egy klasszikust idézzek, ott van Arnold Schwarzenegger. Ő azt mondta, minden sport alapja a súlyzós edzés. Ekkor tudsz az izmaidnak olyan stimulust, terhelést adni, amely megerősíti a vázizomzatot, valamint minden olyan izmodat, amelyet más sportágaknál is használsz. Több kalóriát égetsz és tartósan erősebb, formásabb leszel az edzéstől.

MiB: De az edzés csak az egyik része az egésznek…

LL: Igen, ezt mindig is hangsúlyozni szoktam. Ha nem változtatsz az étrendeden, nem sokat ér az egész.

KV: Nekem az az óriási öröm, amikor látom, hogy egy általam összeállított étrend-program olyan sikeresen zárult, amit a vendégem vagy versenyzőm elképzelni sem tudott. Csillog a hölgy vendégem szeme, mert pár hét alatt leadott 6 kilót. Vagy ott van egy férfi, aki most már negyven kilótól szabadult meg, ő szeretné könyvben megjelentetni a történetét. Leírhatatlan az, hogy látod, ahogy emberek életét változtatod meg, ahogy rávezeted őket egy olyan útra, amelyen ha végigmennek, sokkal egészségesebbek, tudatosabbak lesznek.

MiB: Most nyáron a sör-lángos kombináció nem fér bele az étrendbe?

KV: A helyzet az, ha valaki diétázik, tehát célja a fogyás, akkor semmiféleképpen nem fér bele (nevet). Viszont ha valaki életmódot vált, vagy kiegyensúlyozott étkezést folytat – ahogy ezt ma mondani szokták – akkor egyszer-egyszer belefér. Azt tanácsolnám, hogy hétfőtől péntekig tartsuk a diétánkat, így a hétvégén egy lángos belefér, de szigorúan csak egy legyen! Na jó, inkább felezzük meg a lángost.

LL: Sör-lángos mellett az edzés sem hatékony. Viszont nyár nincs strandbüfé nélkül, szóval csak mértékkel.

MiB: Fontos, hogy nem csak sportolni, fittebbé válni akaró embereket edzetek, hanem versenyzők felkészítését is végzitek.

LL: 11 éve tartok személyi edzéseket, nyolc éve foglalkozok versenyzők felkészítésével. Tulajdonképpen az edzői szakma csúcsa, ha már versenyzőket készítesz fel, és ők komoly eredményeket is elérnek. Viszont számomra nincs különbség, ugyanolyan kihívás, ha egy ember bejön az utcáról, hogy le akar fogyni, vagy erősödni szeretne, kitűzünk magunk elé egy célt és azt elérjük közösen. Ugyanolyan öröm, ha látod, hogy belefér abba a ruhába, amelyikbe szeretett volna, vagy sokkal tónusosabb testtel rendelkezik, elbírja a nagyobb súlyokat.

Fotó: Galkó Éva

MiB: Mind a ketten nagy sikereket értetek el. Mi vezetett odáig, hogy megalakítottátok a Kiss Virág-Lekli Team Sportegyesületet?

KV: Amikor profi lettem, leigazoltam egy amerikai csapathoz. Együtt dolgoztam egy Los Angeles-i edzővel, de a munka online ment. Nagyon nehéz volt felkészülni, edzeni úgy, hogy nem volt mellettem valaki, csak online tartottuk a kapcsolatot. Így is rengeteget tanultam, új technikákat, módszereket, amelyek itt kevésbé ismertek. Rájöttem azonban, hogy kell egy olyan segítség mellém, aki folyamatosan motivál az edzés terén, aki megköveteli tőlem a kemény munkát. Sok mindenkit leteszteltem, megnéztem. Volt Lacival egy személyes találkozó is, egy próbaedzés, amely során azt láttam, hogy kiválóan tudtunk együttműködni. Az egész vége pedig a közös sportegyesület lett.

LL: Tavaly novemberben kezdtem el dolgozni Kiss Virággal. Ő Magyarország legeredményesebb fitnesz bikini modellje. Idén januárban alakítottuk meg a sportegyesületünket. Szerettünk volna egy olyan sportegyesületet létrehozni, ami nem csak a versenyzésről szól, hanem ennek a sportnak, a sportágnak a megszerettetéséről. A feladatokat úgy osztottuk meg, hogy én az edzésért vagyok a felelős, a pózolást, mozgást, táplálkozást és hölgyeknek a ruhák kiválasztását a Virág koordinálja.

MiB: Nagyon rövid időn belül sokan csatlakoztak az egyesülethez. Ez minek köszönhető?

LL: Természetesen elsősorban Virág neve, sikerei jelentik a húzó erőt. A hét-nyolc év, amit ő ebbe a szakmába beletett, az ő hitelessége adja azt a védjegyet az egyesületnek, ami talán sokak számára vonzó.

KV: Az egyesület létrehozásában és működtetésében mind a kettőnknek nagy szerepe van. Szerettünk volna egyedit alkotni, ami Magyarországon eddig nem volt. A versenyzők felkészítése a megmérettetésekre minden egyesületnél megtalálható. Többet szeretnénk nyújtani a versenyzőinknek, szeretném megtanítani őket hogyan lehet érvényesülni a fitnesz iparban: segítünk a szponzorok felkutatásában és a social media felületek kezelésében. Emellett szervezünk nekik eseményeket, fotózásokat, részt vehetnek rendezvényeken, ahol bemutatkozhatnak, megismerik őket.

MiB: Említettétek a sport szeretetének közvetítését. Mi a sportegyesület filozófiája?

LL: Én azért csinálom ezt az egészet, mert szeretem csinálni. Ha ezáltal embereknek segítek, az még nagyobb örömet okoz. Ebből a boldogságból tudok én is építkezni.

KV: A mondásom: Fitness is my sport. Ez az én sportom, imádom, szeretem. Ezt a fajta életmódot nem is lehet másképp csinálni. Ebben az iparban úgy lehet valaki kiemelkedő, ha szívvel-lélekkel dolgozik, 120%-on. Lehet szó versenyzésről, motivációs előadásokról, szemináriumokról, közönségtalálkozókról, tanácsadásról, fotózásokról, kiállításról mindenhova megfelelő formában és felkészültséggel érkezem. Hiszen az oda látogató embereknek példaképe vagyok, a motiváció. Számomra a legfontosabb a hitelesség és az alázat. Erre próbálom megtanítani a versenyzőinket is, valamint arra hogy érezzék mi is az a belső öröm, amiért megéri minden nap megenni a tojásfehérjét.

 

Kiss Virág:

Profi Bikini Fitnesz versenyző, világbajnok, életmód és életvezető tanácsadó, BioTechUSA szponzorált versenyző

2x Arnold Classic győztes

IFBB Világbajnok

10x IFBB nemzetközi verseny győztes

2x IFBB Magyar Bajnok

IFBB abszolút bajnok (Liverpool, 2016)

Első IFBB Elite Cup győztes (UK, 2016)

Lekli László

11 éve személyi edző, 8 éve versenyzőket készít fel megmérettetésekre.

Több magyar bajnok edzője (Gergely Attila, Tóth Richárd, Molnár Zsófia).

Legnagyobb edzői sikerei: világbajnok 5. helyezés, Európa bajnoki győzelem (Palásthy Kata).