Futás és ami mögötte van

2
670

Hogy hat a futás a lelkünkre? Sokan istenítik, úgy érzik, hogy futás közben teljesen kikapcsolnak, elszakadnak a hétköznapi problémáktól. Futás közben nem létezik más, csak ők és a természet. Rengetegen hódolnak a futásnak, egymást érik a Balaton körüli futóversenyek, ezért röviden térjünk ki a futás pszichológiai hatásaira.

Mi történik az agyunkban futás közben?

A futás jobb kedvre derít, oldja feszültségünket. De miért is? Az agyunkban futás hatására működésbe lép az ún. opioid rendszerünk, amely fájdalomcsillapítóként hat. Képessé tesz minket arra, hogy megfeledkezzünk a talpunk zsibbadásáról vagy a fájdalomról. Az opioid vegyület felelős tehát azért, hogy jobban viseljük a mozgással járó fájdalmat és fáradtságot.

Milyen pszichológiai hatásai vannak a futásnak?

Futás hatására növelhetjük önbecsülésünket. Bizonyíthatunk magunknak. Egyrészt legyőzzük esetleges lustaságunkat, és aktívan teszünk valamit egészségünk megőrzéséért. Úgy érezhetjük, hogy képesek vagyunk megvalósítani kitűzött céljainkat, pl. a betervezett távot. Urai lehetünk önmagunknak.

Felszabadulhatunk. A ritmikus, ismétlődő mozgás hatására egy sajátos hipnotikus állapotba kerülhetünk, ún. flow-ba, amely során fogékonyabbá válunk a külső és belső ingerekre, és mindez segítheti kreatív oldalunk felszínre kerülését.

Gondolati világunk kerül előtérbe. Futás közben könnyebb kizárni a külvilágot. Figyelmünk elsősorban saját gondolataink, érzéseink felé fordul. Könnyebben fogalmazhatjuk meg problémáinkat, és ezekre akár hatékony megoldási ötleteket is kaphatunk, mivel ebben a felszabadult állapotban a mentális gátak oldódnak.

Mivel figyelmünk befelé irányul, ezért a testünkben zajló folyamatokra ugyanúgy összpontosítunk, tudatosítjuk például a beáramló levegő útját, izmaink feszülését és lazulását.

Minél zárkózottabb valaki, annál valószínűbb, hogy egyedül szeretne futni, magányosan, szemlélődni hosszabb távok során. Ezzel szemben az aktívabb, robbanékonyabb emberek rövidebb távon adnak bele anyait-apait, és nagyobb valószínűséggel a versenyszellem is hangsúlyosabb lesz esetükben.

Így vagy úgy, de a futás bizonyítottan csökkenti a stresszt, ezért, ha kedvünk úgy tartja, és közel áll hozzánk e mozgásforma, érdemes minél rendszeresebben űznünk, hogy ezáltal stressz-szintünket tartósan alacsonyan tarthassuk.