Hogy teheted “zöldebbé” a karácsonyt? Miért pont ez az ünnep maradna ki a környezettudatos hozzáállásból? Mire lesz szükséged? Környezettudatos gondolkodásra/szemléletre és természetesen egy kis kreativitásra. Nézzük, hogy tudod ezen szemléletmóddal felkészíteni otthonodat az ünnepekre!

Oh, azok a karácsonyi fények!

Ha a hagyományos égőket energiatakarékos izzókra cseréled, már tettél egy lépést előre.  A karácsonyi dekorációhoz inkább LED-es változatokat válassz, ezek akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. A karácsonyi díszkivilágítás a házon valóban mesés, de tényleg megér ennyit? Ha feltétlenül ragaszkodunk hozzá, csak egy-két órára kapcsoljuk be esténként, amikor van közönsége, aztán kapcsoljuk le. Ugyanez vonatkozik a karácsonyfára és a lakás belsejében elhelyezett égőkre is!

Kapcsold le az elektromos eszközöket, ha nem használod őket. Ha délután rokonlátogatóba mentek, kapcsold ki rendesen a gépet és a monitort is, ne csak „alvó” üzemmódba tedd. A mobiltelefonok és más eszközök töltőit mindig húzd ki a konnektorból, ha épp nincsenek használatban! 

Spórolj a benzinnel! 

Sajnos a szánkós rokonlátogatásnak kicsi az esélye, de ha lehet, akkor autókázás helyett sétálj. Ha mindenképpen autóra van szükséged, fogjatok össze, és menjetek egy autóval. Okos ötlet, ha az ajándékokat megpróbálod egyszerre megvásárolni, így nincsenek felesleges, üzemanyag faló körök. Hasznos lehet, ha az ajándékokat online választod ki, és postán küldeted el – a postás sosem egy csomagot szállít egyszerre. 

Válaszd a helyit!

Ez a kérés egyre több helyen felmerül. Ez alól a karácsony sem lehet kivétel. Egyrészt, ha helyi alapanyagokat vásárolsz, kisebb a szállítás okozta környezetterhelés. 

Ha helyi alapanyagokból készült árukat vásárolsz, kisebb a szállítás okozta környezetterhelés. Amikor a karácsonyi ételeket készíted, ha teheted, válassz magyar terméket, amelynél az alapanyag és a feldolgozási folyamatok is Magyarországhoz kötődnek. 

A tömeges import termékek helyett pedig egyedi kézműves portékákat vásárolhatsz a fa alá. Irány a karácsonyi vásár! 

Hasznosíts újra!

Erre rengeteg lehetőséged nyílik. Nem kell minden évben új díszeket vásárolni. Tedd el őket, legközelebb csak elő kell kapni. 

A kidobásra ítélt tárgyakból remek dekorációt varázsolhatsz. Régi tárgyaid új életet élhetnek karácsonyfa díszként például. Amire nincs szükséged, ajándékozd tovább! Hátha másnak örömet szereznek. Végül, mondanunk sem kell, hogy az ajándékozás során 

Nyugodtan ajándékozz tovább olyan (új, korábban nem használt) dolgokat, amikre nincs szükséged! Ez nem „ciki”, hiszen nem azért teszed, mert nincs pénzed „rendes” ajándékra, csak felesleges kidobni olyan dolgokat, amelyek másoknak még örömet szerezhetnek. Ha a közelebbi barátaidnak nem is ezek a legjobb ajándékok, biztosan megtalálod majd a számodra felesleges dolgok számára a megfelelő helyet. És ne felejtsd el az ajándékozásnál is szétválogatni a szemetet (például a csomagolópapírt, műanyagot, fémet)! 

Nem a csomagoláson múlik!

Ugye milyen szemétkupac marad az ajándékozás után? Csomagolj inkább környezetbarát anyagokkal. A legtöbben úgyis csak letépik a csomagolást, így rengeteg papírt pazarolsz el. Az egyébként is szép csomagolású ajándékokat (pl. egy parfümöt) ne burkolj be még egy réteg papírral! Inkább díszítsd az ajándékokat egy saját készítésű masnival, üdvözlőkártyával! Maradék anyagdarabokból kivághatsz csillagokat, amit ráragaszthatsz az ajándék dobozára, de szép termésekből, fenyőtobozokból, örökzöld ágakból is lehet nagyon szép kreációt készíteni. Ha az ajándékok között van valamilyen ruhadarab vagy egy nagyobb sál, csavard be abba a kisebb ajándékot! Mindenképpen a papír mellett döntesz, akkor legalább  olyan csomagolópapírt válassz, ami újrahasznosított anyagból készült, vagy biológiailag lebomló anyagból (nincs fényes, műanyag bevonata). Műanyag szalag helyet pedig használj rafiát, az ajándéktasak helyett jó megoldás lehet a textilzsák is – ezt sokkal tovább és többször lehet felhasználni, azon túl, hogy környezetbarát. 

Gondold át, mit ajándékozol!

Egy kutatás szerint a fogyasztói társadalmakban megvásárolt dolgoknak mindössze 1 százalékát használjuk fél évvel a vásárlás után – és ez még fokozottabban igaz a karácsonyi ajándékokra. Csak olyan dolgot vásárolj karácsonyra (is), amiről biztosan tudod, hogy a megajándékozottnak szüksége van rá és használni fogja. Az ötvenedik pohárkészlet valószínűleg porosodni fog valahol. A saját készítésű ajándékból látszik, hogy mennyi időt szántál rá, mennyi figyelmet szenteltél neki, ami mindennél értékesebb, mert a szeretetedet fejezed ki vele. Vannak a “Nekem mindenem megvan.” típusú emberek. Őket nehéz tárgyakkal meglepni. Nekik inkább ajándékozzunk élményt vagy valamilyen elfogyasztható dolgot. 

Elődeink sokkal környezettudatosabb módon éltek, még akkor is, ha ennek nem voltak tudatában. Műanyag díszek helyett házi készítésű mézeskalácsot akasztottak a fákra, amelyeket később el lehetett fogyasztani, az elektromos égősor helyett gyertyát gyújtottak. Ha teheted, kövesd ezeket a példákat!