A kerékpár az eddigi leggazdaságosabb közlekedési eszköz, amely az évtizedek során hatalmas fejlődéseken ment keresztül. De honnan hová fejlődött?

A modern kerékpár legelső változata az 1790-es években jelent meg. Ugye nem tegnap volt?

A kétkerekű szerkezet favázzal bírt, és egy francia gróf, de Sivrac találta fel, majd kerekes lónak (célérifé) nevezte el. Az első mechanikusan hajtott bicikliért kissé északabbra, egészen Skóciáig kell utaznunk, amiért egy kovács, Kirkpatrick Macmillan tehető felelőssé. Mindez történt 1839-ben. Majd ezután újra ugorjunk vissza Franciaországba. Pierre Michaux bognár képzeletét nem hagyta nyugodni az a kérdés, hogy mi történik akkor, ha az első kerékre egy meghajlított tengelyt szerel fel. Fia, Ernest valósította meg apja elképzelését, és annyira sikeresnek bizonyult, hogy hamarosan megalapították a világ első kerékpárgyárát. Az új szerkezetnek velocipéde lett a neve, de sokan csak „csonttörő”-nek hívták. A pedált akkor még az első kerékhez erősítették, így nagyon gyorsan kellett tekerni ahhoz, hogy a kerékpár haladhasson.

James Starley azonban varrógépkészítés közben (1870) megoldotta ezt a problémát is, és megállapította, hogy praktikus okokból jobb, ha a hátsó kerék kicsi marad. Így született meg az Ariel, az elöl nagy, hátul kicsi kerekű bicikli. Az Arielen való biciklizés azonban elég veszélyesnek bizonyult. A maga 140 centiméteres magasságával nem csak a fel- és leszállás, de maga a tekerés is bizonytalanná vált.

Lawson 1873-ban állt elő azzal az ötletével, miszerint a hátsó kereket egy lánccal lehetne hajtani, így megnőne a pedál által kifejtett erő, és többé nem volna szükség a nagy első kerékre. Ugyan nem aratott elsöprő sikert az ötletével, de Stanley-ék figyelembe vették, így 1885-ben bemutathatták az első biztonságos kerékpárt, a Rover-t.

A bicikligumit 1887-ig tömör gumiból készítették, mígnem egy Dunlop nevű úriember triciklijére egy kerti slagból készült gumit

J.B.Dunlop biciklijén 1915-ben

nem szerelt. A család orvosának javaslatára víz helyett levegővel töltötték meg, és létrejött az első pneumatikus gumi.

Szerencsére a fentebb említett úriembereknek köszönhetően ma már könnyűszerrel kerékpárra pattanhatunk, és reméljük, hogy a cikk révén kedvet is kaptatok hozzá.

 

Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni kerékpár vásárlás előtt, itt olvashattok.