Lazítanál, de úgy érzed nincs rá elég időd? Sokszor pár perc is elég, hogy frissebbnek és kipihentebbnek érezd magad. Íme pár egyszerű módszer, amellyel kiszakadhatsz a szürke hétköznapokból:  

1. Számoljunk! Sőt, visszafelé számoljunk!

A visszaszámlálás során lépésről lépésre lazulunk el, ugyanis minden egyes számnál arra koncentrálunk, hogy elengedjük magunkat és nyugodtabbak legyünk.

Gyakorlat:

Csukja be a szemét és lassan számoljon vissza tíztől egyig. Minden egyes számnál képzelje el, hogy ön teljesen nyugodt, kipihent és laza. Ha elérkezett az egyes számhoz, élvezze kis  ideig a lazaság állapotát.

Időtartam: néhány másodperctől akár négy percig
Testhelyzet: ülve vagy fekve, nyitott vagy csukott szemmel (de ha lehet, akkor csukott szemmel)

2.) Légzés – Kikapcsolódás tudatos be- és kilégzéssel

Miközben a figyelem a be- és kilégzésre irányul, csökken a stresszhormonok kibocsátásának mértéke szervezetünkben, ezáltal nyugodtabbak és lazábbak leszünk.

Gyakorlat:

Lélegezzen be lassan orron keresztül és ezalatt számoljon négyig. Ezt követően lélegezzen ki szájon keresztül és ismét számoljon négyig. Ismételje ezt a folyamatot ameddig csak szeretné. Közben képzelje el, hogy  milyen nyugodt, laza és kipihent. Belégzésnél a hasnak kifelé kell domborodnia, kilégzésnél újra vissza kell térnie eredeti állapotába. Ha túl hosszan tartana a be- és kilégzés alatti számolás, akkor számoljon csak háromig. Ha viszont túl gyorsan megy, számoljon ötig. Amennyiben maga a számolás zavarja önt, egyszerűen hagyja ki. Fontos, hogy az egész gyakorlat alatt jól érezze magát.

Időtartam: néhány másodperctől akár négy percig
Testhelyzet: Általános: ülve vagy fekve, nyitott vagy csukott szemmel

3.) Kikapcsolódás a képzelet erejével- A vizualizáció

Ez a gyakorlat a képzelet ereje általi kikapcsolódásról szól. A gyakorlatot végző személy gondolatban egy szép helyet jelenít meg maga előtt.  Erre a helyre visszavonulhat, akár a nyugalom szigetének is nevezheti azt.

Mialatt az ember elképzeli, mit lát, hall és érez, pozitív érzések jönnek létre, így az agy több területe aktiválódik. 

Gyakorlat:

Gondoljon egy helyre, amely nyugalmat és harmóniát áraszt. Olyan helynek kell lennie, ahol teljesen biztonságban érzi magát. Ne vegyen tudomást mások jelenlétéről. Minden érzékével gondolja valódinak a helyet: mit lát, ha körülnéz? Milyen zajokat hall? Milyen illatokat érez? Hagyja, hogy hassanak önre ezek a benyomások. Élvezze a biztonság érzését egészen addig a pillanatig, míg újra aktiválja magát.

Időtartam: kb háromtól tíz percig
Testhelyzet: ülve vagy fekve, nyitott vagy csukott szemmel

Bátran próbáljátok ki, és rendszeresen gyakoroljátok azt, amelyik gyakorlat leginkább megtetszett, s hamarosan meghozza a kívánt hatást.

1 hozzászólás