Tökéletes munkahely, illetve teljesen stresszmentes munkahely nem létezik, ahogy stresszmentes élet sem. Bizonyos mértékű stressz szükséges ahhoz, hogy motivációnkat életben tartsuk, viszont akadnak olyan helyzetek, amikor úgy érezzük, túlnőnek rajtunk a feladatok.

A munkahelyünk az a hely, ahol életünk nagy részét töltjük, így ha valami nem klappol, az eléggé visszavesz lendületünkből. Még ha olyan munkánk is van, ahol önálló döntésekkel bírunk, szabadon osztjuk be az időnket, akkor sem tudunk mindent kontrollálni. A munkahelyi stressz elkerülhetetlen, de a stresszt kiváltó helyzeteket meg kell tanulnunk kezelni. Sokan úgy vélekednek, hogy a munkahelyi problémákra nincs befolyásuk, a stressz csökkentéséért nem tehetnek semmit. Hónapokig, évekig vergődnek ugyanabban a tóban, és előbb-utóbb ezt a helyzetet egészségük is megsínyli.

A munkahelyi stressz kezelésére azért van szükség, hogy csökkentsük frusztrációnkat, bizonytalanságunkat, félelmeinket, konfliktusainkat, függetlenül attól, hogy vezető vagy beosztott munkakörben dolgozunk-e. 

A stresszkezeléshez feltétlenül szükséges, hogy

 • helyzetünket összefüggéseiben vizsgáljuk meg
 • lássuk, hogy munkánk hogy járul hozzá a munkahely sikeréhez
 • mi kell ahhoz, hogy még jobban dolgozzunk

Ha saját értékeinket nem ismerjük fel, az könnyen kiégéshez, fásultsághoz vezethet. Ebben a helyzetben minden változást fenyegetőként érzékelünk, megrémülünk minden újítástól, ragaszkodhatunk régi bevált szokásainkhoz.

Legyünk munkánk során is tudatosak! A tudatosság az utóbbi idő egyik divatszava lett, viszont nagyon is fontos. Napunk nagy része rutinokból áll. Ez alól sokszor munkánk sem kivétel. Ez sokszor segít, hogy túléljük a napot, viszont úgy érezhetjük, hogy csak sodródunk az árral, képtelen vagyunk irányítani életünket. A változtatás lehetősége azonban mindig jelen van, még akkor is, ha bizonyos kereteket be kell tartani. Ha elfogadjuk, hogy a változás természetes és elkerülhetetlen, akkor arra is képesek vagyunk, hogy tudatosabban és hatékonyabban kezeljük azt, és ezáltal a stresszt. Figyelmünket a jövő helyett fordítsuk a jelenre- éppen arra a feladatra, amit el kell végeznünk. Ezáltal kizárhatjuk a negatív gondolatokat.

Vegyünk sorra pár módszert, amelyet hatékonyan alkalmazhatunk a munkahelyi stressz csökkentésére:

 • Ébredés után gondoljuk végig a napunkat: milyen feladatok várnak, mit kell elvégeznünk aznap, mit várunk a legjobban.
 • Ha akad olyan tennivaló, amit nem szívesen végzünk, kezdjük azzal a napot, így hamar túlleszünk a nehezén, a nap végére pedig kellemesebb tennivalók maradnak.
 • A reggeli előkészületeknél figyeljünk oda mozdulatainkra, a kávé illatára, minden apró mozzanatra, légzésünkre.
 • Szenteljünk néhány percet szeretteinkre, hagyjuk, hogy feltöltsenek.
 • A munkába menet, ha tehetjük ne rohanjunk, figyeljük meg légzésünket, illetve azt, hogy milyen érzések és gondolatok kavarognak bennünk és mivel kapcsolatosak.
 • Figyeljük meg környezetünket, vegyük észre a jó dolgokat: süt a nap, csicseregnek a madarak…
 • Sétáljunk be a munkahelyünkre, tegyünk pozitív gesztusokat kollégáink felé: egy mosoly, szemkontaktus csodákra képes, ráadásul magabiztosabbnak tűnünk.
 • Munkavégzés alatt rendszeresen tartsunk szüneteket, és ugyancsak figyeljük meg, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlünk a feladatok, kontaktusok.
 • Legyünk tekintettel a velünk passzív, ellenséges emberekkel. Gondoljuk végig, hogy lehetne velük hatékonyabban dolgozni. 
 • Távozáskor tekintsünk végig a napon. Mit végeztünk el, milyen sikerek értek- ezeknek örüljünk, a kudarcokból tanuljunk!
 • Távozáskor ugyancsak figyeljük meg érzéseinket. Van-e bennünk feszültség, milyen a tartásunk, magabiztosak maradtunk-e?
 • Amikor haza érkeztünk, tudatosítsuk, hogy haza értünk (öltözzünk is át akára munkaruhából), és figyelmünket a nap további részében szenteljük szeretteinknek, önmagunknak. 
 • Fókuszáljunk arra a tevékenységre, amit otthon kell végeznünk. A munkahelyi problémákat hagyjuk másnapra.
 • Ha lehetőség van rá, meditáljunk, jógázzunk, relaxáljunk.

A tudatosság életünk minden területén, így munkánk során is sokat lendíthet rajtunk. Segíthet megoldani azokat a problémákat, amik felett eddig elsiklottunk. Új látószögbe helyezheti a konfliktusokat, segíti az önismeretet. A változás pedig nem marad észrevétlen!

1 hozzászólás

 1. […] Ülőmunka, monotonitás, monitor bámulás…lássuk be, leszívják az ember fiát. Sokan azt sem engedhetik meg maguknak, hogy munka után/mellett még mozogni járjanak, ezért nekik különösen (de mindenkinek) jól jöhet az irodai jóga. Pár perc alatt fel lehet töltődni, hogy megelőzzük a munkával járó problémákat. Testünk-lelkünk felfrissül. Cigiszünet helyett például tökéletes módja a munkahelyi stressz csökkentésének. […]